Na prvi pogled, alkohol u kombinaciji sa dijetalnim gaziranim napicima deluje kao zdravija opcija, ali lekari kažu da je to prečica do pijanstva, i da bi takve mešavine trebalo da izbegavate.

Naučnici sa Univerziteta u Kentakiju su sproveli eksperiment, testirali su nivo alkohola kod 20 muškaraca i žena koji su pili votku sa limunadom i limunadom bez šećera. Ispostavilo se da su u drugom slučaju očitavanja nivoa alkohola viša za 25 odsto, iako je količina konzumiranog alkohola zapravo ista.

"Alkohol konzumiran sa dijetalnim napitkom rezultira višim očitavanjima na izdisajnom testu, u poređenju sa istom količinom alkohola konzumiranom sa zaslađenim napitkom", kaže Sesil Marčinski, šef istraživačkog tima, prenosi britanski "San".

Naučnici veruju da šećer usporava apsorpciju alkohola na sličan način na koji to čini hrana.

"Ne radi se o tome da dijetalna pića ubrzavaju intoksikaciju, već o tome da šećer usporava apsorpciju alkohola", kaže Denis Tombs profesor sa Univerziteta Teksasa koji je takođe istraživao ovo pitanje.

Lekari kažu da bi naročito žene trebalo da imaju ovo u vidu, s obzirom na to da one najčešće kombinuju alkohol sa dijetalnim pićima, jer uglavnom vode više računa o kalorijskom unosu nego muškarci.