Stručnjaci iz "Center for Systems Science and Engineering" (CSSE) Univerziteta Džon Hopkins u SAD razvili su interaktivnu mapu sveta na kojoj se iz sata u sat može pratiti širenje koronavirusa u svetu.

Mapa (pogledajte OVDE) omogućava praćenje svih ključnih podataka: gde je sve virus potvrđen, koliko slučajeva je potvrđeno, koliko ljudi je umrlo, koliko je uspešno izlečeno, u kojim zemljama, odnosno regijama se virus pojavio itd.

Na mapi je predstavljen i grafikon čija krivulja očekivano potvrđuje eksponencijalno širenje kakvo je uglavnom karakteristično za viruse. Naime, prema dosadašnjim procenama jedna zaražena osoba u proseku zarazi dve do tri nove, pri čemu sama ne mora nužno imati simptome bolesti. Gabrijel Lung, voditelj odseka javne medicine na Univerzitetu Hong Kong (HKU) objavio je da bi se broj osoba zaraženih koronavirusom mogao udvostručiti svakih šest dana, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE: Srbin u Vuhanu: OVO je sablasan grad, hoću kući (FOTO,VIDEO)

Kako mapa "radi"?

Klikom na crveni krug, koji označava potvrđeno postojanje infekcije u određenoj zemlji ili regiji, mogu se doznati relevantne brojke za odabrano područje. Mapa se može pomerati, uvećavati i smanjivati kako bi se dobile preciznije lokacije na kojima je potvrđena infekcija.

Mapa koja prati širenje smrtonosnog koronavirusa u svetu
Gisanddata.maps.arcgis.com/Screenshot 

Provereni podaci

Stručni tim koji je napravio ovu mapu kaže da su podaci predstavljeni na njoj prikupljeni iz različitih relevantnih izvora kao što su Svetska zdravstvena organizacija (WHO), američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), kao i kineske zdravstvene organizacije NHC i DXY.