U Vojvodini je registrovan visok intenzitet virusa gripai povećan broj osoba sa oboljenjima sličnih gripu, pa je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo o tome obavestio nadležne i na osnovu procene epidemioloških službi predložio meru privremene obustave rada predškolskih i školskih ustanova.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, prvi put tokom ove godine intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga u AP Vojvodini, što ukazuje na široko rasprostranjenu aktivnost virusa.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo o svemu je obavestio Ministarstvo zdravlja, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, i na osnovu procene epidemioloških službi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, predložio meru privremene obustave rada predškolskih i školskih ustanova.

PROČITAJTE: VELIKA GREŠKA: Antibiotici ne pomažu kod gripa, a evo koje najčešće uzimamo

U cilju redukcije opterećenja sistema zdravstvene zaštite, rukovodstvu svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje na teritoriji Vojvodine preporučen je nastavak primene mere zabrane ili ograničenja poseta pacijentima.

Ove mere biće na snazi dok stopa incidencije virusa i obolenja sličnih gripu ne bude ispod epidemijskog praga, dodaje se u saopštenju.