Epidemija koronavirusa mogla bi da se proširi na oko dve trećine svetskog stanovništva ako ne bude iskontrolisana, upozorio je za Gardijan vodeći epidemiolog iz Hong Konga.

Njegovo upozorenje je usledilo nakon što je šef SZO rekao da bi nedavni slučajevi pacijenata koji su zaraženi iako nikada nisu posetili Kinu, gde je izbila epidemija, mogli da budu "vrh ledenog brega".

"Najvažnije je utvrditi veličinu i oblik tog ledenog brega", kaže profesor Gabrijel Leung, predsedavajući odeljenja za medicinu Univerziteta u Hong Kongu.

Većina stručnjaka je mislila da će svaka zaražena osoba nastaviti da širi virus na oko 2,5 drugih ljudi, što je dovelo do zaključka da virus ima stopu napada od 60-80 odsto.

PROČITAJTE: Nisu jednako delotvorne: Koje maske zaista ŠTITE od KORONAVIRUSA?

"Šezdeset procenata svetske populacije je užasno velik broj", rekao je Leung za Gardijan i dodao da bi, čak i uz opštu stopu mortaliteta koja ne bi bila veća od jedan odsto ukupni broj smtrno stradalih mogao da bude veoma velik.

To bi značilo da, ako na svetu živi 7,8 milijardi ljudi, zarazi 60 odsto, odnosno 4,2 milijarde ljudi, a da umre čak 42 miliona ljudi.

S druge strane, danas je jedan drugi epidemiolog "prognozirao" da bi uskoro trebalo da očekujemo da epidemija ovog smrtonsonog virusa počne da jenjava.