Da li korona virus može da se prenese putem hrane?

Trenutno nema dokaza da se korona virus prenosi putem hrane.

“Zaista nemamo dokaza da ljudi mogu da se zaraze preko hrane ili pakovanja”, rekao je profesor i specijalista za bezbednost hrane sa Državnog univerziteta Severne Karoline, Bendžamin Čapman.

Treba imati na umu da sve zemlje i inače uvode bezbednosne mere kada je reč o hrani – uključujući pranje ruku, rafova, kuvanje – kako bi se izbeglo širenje patogena u hrani u “normalnim” vremenima.Te mere su sa koronom smao podignute na viši nivo.

Takođe, ovaj virus ne može dugo da preživi na hrani. Za razliku od bakterija, virusi ne mogu da rastu unutar hrane, a ni u stomaku zbog stomačne kiseline, kaže Čapman.

Naravno, dodaje, uvek postoji mogućnost da se prljavim rukama nešto jede i tako zarazi ali evo nekih saveta kako da i to izbegnete:

- Dobro operite voće i povrće- vodom, ne sapunom. “Sapun je za ruke, ne za hranu”, kaže Čapman.

- Ako vas brine čistoća zapakovane hrane, operite ruke posle diranja pakovanja.

- Ako ste i dalje zabrinuti zbog čistoće namirnica, skuvajte ih tri minuta na 65 stepeni.

Čapman kaže i da je hrana iz restorana “zaista, zaista niskorizična”  zbog rigoroiznih sanitarnih mera, ali svejedno operite ruke posle diranja dostavljene hrane.