Peri ruke čim dirneš nešto, skidaj odeću i provetravaj, opet peri ruke, kad dođeš iz prodavnice dezinfikuj namirnice i ambalažu, pa opet peri ruke!

Ovako izgleda život većine nas u vreme "vladavine" korona virusa zvanog COVID-19, koji je paralisao ceo svet i protiv kojeg ljudska vrsta vodi globalni rat.

Jedno od čestih naših pitanja i dilema je - koliko treba dezinfikovati odeću, da li treba definzikovati kese i namirnice, odnosno ambalažu namirnica koje unesemo u kuću?

Evo šta kažu lekari koji su sada na prvoj liniji borbe sa korona virusom.

"Vodim računa da ne ulazim u kuću u stvarima u kojima sam bila na poslu. Ispred vrata imam otirač sa kombinacijom vode i varikine", rekla je Ivana Milošević sa beogradske Infektivne klinike, gostujući u emisiji TV Prva.

Nadovezala se Darija Kisić Tepavčević zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", koja je govorila o kesama iz prodavnica, namirnicama...

"Ja se ponašam isto kao do sada. Kada se vratim iz nabavke, odložim kese, izvadim namirnice i potom operem ruke. Neće se zaraziti ako kesu stavite u usta, a verujem da to ne radite. Jeste suština u higijenskim merama, ali se odnose na redovnu higijenu ruku. Čak i ako se prouzrokovač infekcije (virus) nađe na ruci, nećemo se razboleti ako ne diramo usta ili oči, odnosno ako ga ne unesemo respiratorno ili konjuktivno", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

A da li ćemo se zaraziti ako pojedemo nešto što na sebi ima virus, odnosno ako pojedemo virus?

"Ne, nećemo se zaraziti, jer je utvrđeno da se na taj način ne uzrokuje bolest. Prvobitne hipoteze su bile da se ovaj virus preneo putem namirnica sa pijace u Vuhanu... međutim, naknadna istraživanja su isključila tu mogućnost", dodala je ona.

Dakle, NAUČILI SMO - najvažnije je često pranje ruku, dezinfekcija (ne treba preterivati) i izolacija, nestupanje u kontakte, odnosno socijalno distanciranje i slušanje i primena svih mera i uputstava.

Još jednom je ponovila da ovaj virus "ne bira ni religiju, ni etničku grupu, ni rasu".

Takođe, apelovali su na vernike da ne uzimaju pričest, što je jedna od glavnih tema ovih dana, pogotovo nakon što je Srpska pravoslavna crkva odlučila da taj čin neće prekidati.