Korona virus i astma: Da li su kortikosteroidi opasni? | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Korona virus i astma: Da li su kortikosteroidi opasni?

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

Analiza raspoloživih podataka, pre svega iz Kine, koju je sprovela Svetska zdravstvena organizacija pokazala je da su u slučaju infekcije korona virusom pod povišenim rizikom od razvijanja teže kliničke slike bolesti pre svega osobe starije od 65 godina, sa hroničnim bolestima srca i krvnih sudova, dijabetesom, kancerom i hroničnim oboljenjima disajnih puteva.

Ovo važi i za osobe koje imaju teške oblike astme. Ipak oni koji imaju blažu ili umerenu astmu, nisu pod povišenim rizikom od komplikacija ukoliko obole od korona virusa. Ali, ukoliko je to slučaj, jako je važno da se pridržavate saveta lekara i koristite terapiju koja vam je prepisana.

U jeku pandemije korona virusa, pojavile su se teorije da bi trebalo izbegavati terapiju kortikosteroidima, ali Globalna inicijativa za astmu (GINA) preporučuje da osobe kojima je ova terapija prepisana, bilo kao inhalaciona, bilo kao oralna, ne treba da prekidaju uzimanje lekova u obliku i na način koji im je prepisan od strane pulmologa.

Ukoliko se prestane sa inhalacionom terapijom kortikosteroidima, može doći do potencijalno opasnog pogoršanja astme, a izbegavanje oralnih kortikosteroida tokom ozbiljnih napada astme može imati ozbiljne posledica.

Dugoročna terapija oralnim kortikosteroidima ponekad je neophodna u lečenju težih slučajeva astme, i može biti jako opasno ukoliko naglo prekinete terapiju.

Nastavite sa upotrebom inhalacionih lekova za astmu, a ako vam se stanje pogorša, pratite instrukcije koje vam je dao vaš lekar.

Ove preporuke odnose se i na odrasle i na decu, navodi se na sajtu Globalne inicijative za astmu.

Za sada nema dovoljno podataka u vezi sa tim da li su osobe sa težom formom astme imale i težu kliničku sliku usled obolevanja od COVID-19.

Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu u pogledu terapije, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Pridržavajte se opštih preporuka o održavanju lične i higijene prostora u kojem boravite, i ne izlazite iz kuće ukoliko to nije neophodno.

Poštujte mere o ograničenju kretanja Vlade Srbije i pridržavajte se preporuka Ministarstva zdravlja Srbije.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA