Pandemija korona virusa i dalje traje, ako pratite preporuke, verovatno i vi nosite zaštitne maske u zatvorenim prostorima, kad idete u kupovinu recimo, ili do apoteke.

Ako koristite platnenu masku, jako je važno da je redovno perete, nova studija objavljena u stručnom časopisu Lancet pokazala je da virus može da bude prisutan na spoljašnjoj površini maske i do sedam dana.

"Nivo virusa koji je moguće detektovati i dalje je prisutan na spoljašnjem sloju maske, sedmog dana", navodi se u studiji.

Zato masku morate da perete redovno, a evo kako treba da je perete da bi sve to zajedno imalo smisla.

Maska od pamučnog platna donekle će smanjiti koncentraciju virusa ukoliko ste izloženi zarazi, i time umanjiti rizik od transmisije, ali maska može i da bude "rasadnik" virusa, piše "Hafington post".

Koliko često treba da perete masku?

Preporučuje se da je perete posle svakog korišćenja. Takođe, jako je važno da dok skidate masku lice ne dodirujete rukama, i da ruke dobro i temeljno operete nakon što skinete masku.

Stručnjaci savetuju da se jedna platnena maska ne nosi duže od 30 minuta, jer se nakon toga zaštita koju pruža smanjuje zbog vlaženja maske.

Koji je najbolji način da perete i sušite platnenu zaštitnu masku?

Deterdženti sa izbeljivačem su najbolji izbor, jer efikasnije ubijaju bacile nego blaži deterdženti.

Masku perite u mašini, na najvišoj temperaturi koju može da podnese materijal od kojeg je maska napravljena. Ukoliko je maska pamučna, slobodno je otkuvavajte redovno.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Uskršnje praznike Srbija će provesti kod kuće - uveden je do sada najduži policijski čas, koji traje 84 sata, odnosno od petka u 17 do utorka u pet časova.

Temperatura pranja treba da bude najmanje 60 stepeni Celzijusa. Studije za SARS-CoV-2 još nisu rađene, ali ranije studije pokazale su da sličnan virus SARS-Cov-1 na toj temperaturi umire brzo.

Masku dodatno možete dezinfikovati peglanjem, a ako imate peglu na paru, ispeglajte je koristeći tu opciju.