Nakon odluke Vlade da uvede mere obaveznog nošenja maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra, zbog zabrinjavajućeg broja novozaraženih, uvedena je vandredna situacija u Vranju i Užicu, a pre par dana je isto učinjeno i u Novom Pazaru i Kragujevcu.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da je situacija u Novom Pazaru, gde je trenutno najveći broj obolelih po glavi stanovnika, koliko je moguće pod kontrolom.

Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, objašnjava da su praktično sve osobe koje su inficirane u Novom Pazaru morale da dođu u kontakt sa rezervoarom zaraze i pri tome nisu koristile opšte preventivne mere.

Ona je za RTS dodala da je bitan parametar ukoliko se ljudi kasno jave lekaru.

"Kada je vec infekcija poodmakla i sa različitim vrstama komplikacija, onda je to sve mnogo teže jer se stvara situacija kao sa grudvom snega na nizbrdici, kada se sve ubrzano postaje složenije i složenije", navela je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da se nada da će, ukoliko se budemo pridržavali mera epidemija narednih dana da ide silazim tokom.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.