O tome kakve će posledice korona ostaviti po zdravlje onog ko je preležao, još uvek se malo zna. Kod najtežih pacijenata primećana su oštećenja pluća, dokazano je da uništava i bubrege, da utiče na funkcije mozga, a sada je otkriven još jedan simptom...

Belgravija centar u Londonu prijavio je sve veći broj kovid pacijentkinja koje pate od obolenja po nazivu telogen efluvijum. Ova bolest smatra se drugim najčešćimm tipom gubitka kose kod žena, a reč je o poremećaju u rastu vlasi na području skalpa. Kod telogen efluvijuma kosa opada u pramenovima. 

S ovim neprijatnim simptomom, suočila se i Grejs Dadli (30) iz Eseksa u Velikoj Britaniji. Svoje iskustvo opisala je ze "Daily Mail".  

"Mesec dana nakon što sam otpuštena iz bolnice zbog kovida, sasvim iznenada i bez posebnog razloga počela je da mi opada kosa", priča Grejs, kojoj je tokom boravka u bolnici od infekcije korona virusom preminuo otac.

"Svaki put kada bih se očešljala, ostala bih bez gomile kose. Na kraju sam se zabrinula i otišla na pregled gde mi je rečeno da je to posledica kovida. Lekar mi je rekao da, budući da sam bila na ivici smrti, telo je ukinulo sve funkcije koje nisu od važnosti, uključujući i razvoj folikula."

Grejs kaže da je do sada izgubila oko 55 odsto kose, a da svakimdanom sve više opada. 

Telogen efluvijum je drugi najčešći tip opadanja kose kod žena. Utvrđeno je da čak 1 od 4 žena ima problem sa gubitkom kose do svoje 35 godine!

Kod mnogih, razlog je povezan sa naglim hormonalnim promenama koji prate pubertet ili predstavljaju glasnik menopauze. Za druge pak, gubitak kose može da se javi kao rezultat visoko stresnih situacija, dijeta ili hroničnih bolesti. U dosta slučajeva traje oko pola godine, a ako potraje duže, prelazi u hronično stanje.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.