Za pet meseci epidemije ljudi u Srbiji su se u proseku ugojili od pet do deset kilograma. Najviše su jeli "iz dosade", a nisu se kretali, što je dovelo do gojaznosti, kažu stručnjaci.

Stručnjaci istuču da je do naglog povećanja u telesnoj težini došlo usled nedovoljne fizičke aktivnosti, predugog sedenja u kući i zato što mnogi nisu išli na posao. Ne treba zanemariti i gojenje "na psihičkoj bazi", budući da su se ljudi protiv straha i neizvesnosti mahom borili čestim "posetama frižideru".

Problem je što upravo gojazne osobe predstavljaju rizičnu grupu za obolevanje od korona virusa, sa teškom kliničkom slikom.

Nutricionista Jovana Srejić kaže za Informer da su ljudi u krizi hranu bazirali na ugljenim hidratima i nekvalitetnim namirnicama.

" Ljudi su minimalno jeli voće i povrće, imali su povećan unos ugljenih hidrata. Najviše su se jele testenine, i zbog viška vremena, ali i nagomilanig rezervi brašna, šećea i ulja. Ljudi su masvno pravili krofne, kiflice, palačinke... Sve ove poslastice su visokokalorične", kaže Jovana.

"Bili smo izolovani kod kuće i pod velikim stresom i to dovodi do pojačane ishrane i višk akilograma. Problem je u tome što su ljudi u zabljudi i mislili su da će sa unosom masne hrane podići imunitet, što nije tačno", kaže nutricionistkinja Milka Raičević.

Klinički psiholog Aleksandra Janković rekla je da su ljudi sve svoje frustracije, strahove, ali i dosadu kompenzovali u hrani.

"U uslovim akoje je prouzrokovala epidemija korona virusa, jedino zadovoljstvo i uteha ljudima često je bila hrana. U psihologiji i psihijatriji je poznatpo da ljudi koji su uplašeni, depresivni i nezadovoljni to kompenzuju hranom, ali sigurno je bilo i onih koji su jeli iz dosade.

Mondo/Informer

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.