U srpskoj kuhinji hleb je neizostavna namirnica. Postavlja se pitanje koliko je zdrav?

Poslednjih godina sve više se traže "posebni", zdravi hlebovi od heljdinog, speltnog, ječmenog brašna, ali onaj starinski beli hleb, vazdušast i podatan, ipak ne izlazi iz mode. 

I mada nas stručnjaci godinama unazada upozoravaju na "štetnost" belog brašna, činjenica je da nema svaki ovaj proizvod negativne posledice po naše zdravlje i liniju...

A da li vam pomaže ili odmaže, saznaćete ako ga na neko vreme izbacite iz organizma - evo šta će vam se desiti...

1. Izbacićete vodu iz iz tela

Hleb je prepun ugljenih hidrata (IH) koji, kad je reč o liniji, najviše se "talože" u predelu stomaka. Dakle, ako izbacite hčleb iz upotrebe, prvo ćete primetiti da vam je stomak "spasnuo". Osim toga, izbacićete i višak vode iz organizma jer se ona "vezuje" za ugljene hodrate. Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram UH zadržan u telu, u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Oslobodićete se osećaja gladi

Šta ovaj prerađeni ugljeni hidrati "rade" vašem telu? Prvnestveno podstiču osećaj gladii dovode do naglog skoka šećera u krvi, a koji potom vrlo brzo pada. Ove promene bukvalno "zbunjuju" mozgu pa on reaguje tako što povećava osećaj gladi i potrebu za hranom: Posledica je, naravno, višak kilograma. Bolji učinak imaju takozvani zdravi hlebovi, koji bolje regulišu ove nagle skokove šećera u krvi...

3. Poboljšaćete varenje

Beli ne sadrži vlakna neophodna za regilaciju varenja, normalan rad creva i probave i pospešivanje metabolizma. Priča je sasvim drugačija sa integralnim i pecivom od zrnevlja.  Isto tako, ugljenohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.