U medijima i na društvenim mrežama često se postavlja pitanje zbog čega je radno vreme prodavnica i ugostiteljskih objekata ograničeno, na koji način to zapravo smanjuje šansu za zaražavanje većeg broja ljudi i da li „korona napada“ samo nakon 21 ili jedan sat noću, dok je u ostalim periodima dana maska i rastojanje dovoljna zašita.
Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je na osnovu kojih kriterijuma su ove mere donete, zašto je period nakon jedan sat posle ponoći rizičniji nego drugi periodi dana i na koji način se utvrđuje da li je više osoba zaraženo kasno uveče u noćnom klubu, nego u na svimdrugim mestima tokom dana.
"Na osnovu epidemiološkog ispitivanja, mi utvrđujemo kada i na kom mestu je osoba zaražena. To se vrlo jasno pokazuje gde je rizik od zaraze najveći".
"To podrazumeva pre svega razgovor. Postavljamo pitanja gde je osoba bila, kada, kakva je situacija u porodici kada je u pitanju kovid i postavljamo pitanja o inkubacijskom periodu. Za svakoga imamo pojedinačnu informaciju o svemu tome, naročito kada su u pitanju deca. To su podaci koji mogu da se završe i telefonskim putem. Nakon toga, znamo koja su rizična mesta“, kaže dr Kon.
Drugačije se ponašaju posle 23 sata
Kafići i noćni klubovi moraju da imaju ograničeno vreme, kako ne bismo produžili vreme izloženosti virusu, objašnjava Kon.
“Kada skratite vreme u koje ljudi najranije izlaze, vi ste praktično smanjili rizik. I bez obzira na to što onda ljudi kreću sa zabavom ranije nego pre, utvrđeno je da je drugačije ponašanje u 23, nego u 21 sat uveče. Uz to, dužina izloženosti nije nevažna stvar, što je kraća, to je bolje. Smanjili ste broj mogućih zaraza. Da je vreme produženo na celu noć, bilo bi mnogo više zaraze, pogotovo u dva, tri sata posle ponoći.
Čim se pogorša, ponovo zatvaranje
Produžavanja radnog vremena za sada neće biti zbog svega navedenog, jer pratimo i najmanji porast zaraženih i na osnovu toga određujemo mere, kaže Predrag Kon.
„Već smo u mesecu kada očekujemo porast i sada treba da izguramo što dalje ovaj miran period. Važno je da se završe i kovid bolnice. Sve činimo da ne bude novog talasa, ali ga očekujemo, vidite da svuda „gori“. Ja sam bio protiv bilo kakvog produžavanja radnog vremena kafića, jer situacija nije stabilna. Epidemiološki je idelano da ne rade uopšte, ali to životno nije moguće. Tu se nalazi neki balans i čim se bude pogoršala situacija, opet će se zabraniti rad”.
Mondo/Objektiv.rs
MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina