Da je Beograd najveće žarište korone u Srbiji poznato je nedeljama unazad, praktično od početka trećeg talasa, ali prilično šokantno deluju tvrdnje dr Predraga Kona da prestonica poslednjih dana ima skoro 10.000 novoobolelih od kovida-19 na dnevnom nivou!

On je rekao "da je trenutna epidemiološka situacija situacija u glavnom gradu takva da je zaraženih 10 puta veći nego što kažu brojke, te da će Beograd biti mesto iz koga će se virus rasejavati na druge strane".

"Nalazimo se u nedelji kad je virus vrlo aktivan u Beogradu, tako će biti i sledeće nedelje, bez obzira kakve budu brojke. Još uvek imamo tendenciju daljeg pogoršanja. Imamo dva puta više registrovanh u školama nego što je bilo prethodnih nedelja, i tu uočavamo pogoršanje. Beograd je trenutno mesto iz koga će se virus rasejavati na druge strane, i to će trajati", objasnio je dr Kon.

Sa 1.106 novoobolelih za 24 časa, odnosno 8.430 zaraženih u poslednjih 14 dana ili 495,9 na 100.000 stanovnika, prema rangiranju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Beograd se nalazi praktično na ulazu u pretposlednji osmi stepen, tzv. tamno sivu zonu u kojoj se nalaze oni koji imaju između 500 i 1.000 obolelih na 100.000 građana. Poput Hrvatske, Francuske, Holandije, Španije, Švajcarske, Crne Gore...

Kako je obelodanila premijerka Ana Brnabić, trenutno je u osnovnim školama u Beogradu korona virus potvrđen kod 32 učenika i 14 zaposlenih.

"Bez obzira na to, škole su trenutno najbezbednija mesta i ne planira se njihovo zatvaranje", rekla je premijerka.

Međutim, pre nekoliko dana gradonačelnik prestonice dr Zoran Radojičić je izjavio "da će mere protiv širenja korona virusa verovatno morati da budu pooštrene".

(MONDO/Novosti)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.