Virusolog i naučnik svetskog renomea Ana Gligić, objašnjava koji bi mogao biti scenario korona virusa u narednom periodu.

"Rezervoar ovog virusa je u prirodi i zato je najrealnije da će se korona s vremena na vreme ponovo pojavljivati, ali ne u ovom obliku. Prenosioci korone mogu biti i divlje životinje koje mi jedemo, poput fazana ili srna, a prenošenje i patogenost virusa zavisi od tog intermedijalnog prenosioca. Divlje i domaće životinje mogu biti prenosioci, a da istovremeno ne budu bolesne. Zato ćemo, verujem, imati sporadično pojavljivanje u ljudskoj populaciji, sve dok ne budemo imali efikasan lek protiv ovog virusa," objašnjava dr Gligić.

Kao naučnica, koja se kroz karijeru bavila upravo virusima, dr Gligić priznaje da je korona virus prilično iznenadio ponašanjem jer odstupa od poznatog ponašanja virusa.

"Nisam očekivala da će se virus ovoliko zadržati i da će doći do mutacija. To i jeste najveći problem kod pandemije. Kad preskoči soj i pređe na ljude, virus postaje patogen. Ova pandemija je potpuno neuobičajena za virusologiju, pa i za epidemiologiju, čak je i klinička slika neočekivana. Prvo se mislilo da, kao i druge zarazne bolesti koje se prenose respiratornim putem, napada pluća, ali se ispostavilo da kod slabijeg organizma napada i druge organe," ističe dr Gligić.

Na pitanje čega se najviše pribojava, poznata naučnica kaže da je to nova epidemija usred ove već postojeće.

"Brinu me vesti iz Danske da se korona koja se zapatila među kunama može preneti na čoveka. Postoji opravdan strah da se ne pojavi epidemija u epidemiji, odnosno da se u postojećoj pandemiji ne pojavi novi serotip mutacije. U tom slučaju bi se sastavili rep jednog i početak drugog epidemiološkog talasa, što nam dođe kao igranka bez prestanka."

Ona smatra da bi u istraživanje o koroni trebalo da budu uključeni i veterinari.

"Korona je dobro poznat virus među životinjama s kojim se veterinari često sreću, čak su i pojedini simptomi, poput dijareje, isti kod životinja i ljudi. Smatram da bi veterinari mogli da daju vrlo zanimljiv doprinos istraživanju da bi se pronašao efikasan lek za ovu pošast," ističe virusolog.

Inače, dr Ana Gligić je međunarodno priznati virusolog koji je vrhunac karijere doživela u vreme epidemije velikih boginja, čuvene variole vere 1972. godine, koja ju je zatekla na mestu šefa laboratorije.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Srpski telegraf)