Ko želi mentalno da ostane dugo u formi mora da obrati pažnju na pravilnu ishranu, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer, koji posebno ukazuje na delotvornost salata, morske ribe i orašastih plodova.
Ko želi mentalno da ostane dugo u formi mora da obrati pažnju na pravilnu ishranu, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer, koji posebno ukazuje na delotvornost salata, morske ribe i orašastih plodova.
"Brejnfud" (Brainfood) je novi moderni naziv za supstance koje su potrebne mozgu, u koje spadaju vitamin C, koji pospešuje rad sivih ćelija, a koga najviše ima u citrusnim plodovima, jabukama, jagodama.
Sa B vitaminima, magnezijumom i kalijumom, banane deluju smirujuće, čime stvaraju dobru podlogu za promišljeno donošenje odluka.
Za brzo i koncentrisano učenje preporučuju se brokoli, bogati glukozinolatima, karotinoidima sa gvožđem i kalcijumom.
Pored toga, tvrdi Bankhofer, naš mozak ima potrebu za stalnim unošenjem lecitina, koga ima u jajima, proizvodima od soje i u mlečnim proizvodima.
On kaže da morska riba kao što su losos, skuša, tuna i haringa podstiču koncentraciju.
Karotinoidi u paprici takođe podstiču rad mozga, tako da profesor Bankhofer tvrdi da je dovoljno da se sa na pola presečene paprike upije sok.
Zelena salata, spanać i kupusasto povrće snabdevaju mozak bioaktivnom supstancom hlorofil koja pomaže da udahnuti kiseonik duže ostane u moždanim ćelijama i time bude bolje korišćen za mentalne aktivnosti.
Naučnici tvrde da je za rad mozga neophodno dovoljno unošenje vode, jer "ko unosi malo tečnosti, ne može da razmišlja jasno i može da postane depresivan ili agresivan", tvrdi Bankhofer.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
"Brejnfud" (Brainfood) je novi moderni naziv za supstance koje su potrebne mozgu, u koje spadaju vitamin C, koji pospešuje rad sivih ćelija, a koga najviše ima u citrusnim plodovima, jabukama, jagodama.
Sa B vitaminima, magnezijumom i kalijumom, banane deluju smirujuće, čime stvaraju dobru podlogu za promišljeno donošenje odluka.
Za brzo i koncentrisano učenje preporučuju se brokoli, bogati glukozinolatima, karotinoidima sa gvožđem i kalcijumom.
Pored toga, tvrdi Bankhofer, naš mozak ima potrebu za stalnim unošenjem lecitina, koga ima u jajima, proizvodima od soje i u mlečnim proizvodima.
On kaže da morska riba kao što su losos, skuša, tuna i haringa podstiču koncentraciju.
Karotinoidi u paprici takođe podstiču rad mozga, tako da profesor Bankhofer tvrdi da je dovoljno da se sa na pola presečene paprike upije sok.
Zelena salata, spanać i kupusasto povrće snabdevaju mozak bioaktivnom supstancom hlorofil koja pomaže da udahnuti kiseonik duže ostane u moždanim ćelijama i time bude bolje korišćen za mentalne aktivnosti.
Naučnici tvrde da je za rad mozga neophodno dovoljno unošenje vode, jer "ko unosi malo tečnosti, ne može da razmišlja jasno i može da postane depresivan ili agresivan", tvrdi Bankhofer.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)