Međunarodna komisija za standarde bezbednosti hrane usvojila je nove mere za suzbijanje bakterija, kancerogenih sastojaka i drugih opasnih materija u prehrambenim proizvodima, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.
Međunarodna komisija za standarde bezbednosti hrane usvojila je nove mere za suzbijanje bakterija, kancerogenih sastojaka i drugih opasnih materija u prehrambenim proizvodima, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.
Kako se navodi u saopštenju, Komisija za propise u hrani (Codex Alimentarius Commišion), čiji je član i Srbija, usvojila je parametre za mikrobiološko testiranje i nadzor bakterije listerija monocitegenes u namirnicima koje se ne kuvaju pre jela.
Postavljena je najviša dozvoljena količina listerije za pojedine vrste hrane, dok u proizvodima koji ne iziskuju kuvanje neće biti dozvoljena ni najmanja količina listerije.
Listerija monocitegenes izaziva listeriozu, koju zdrave osobe retko dobijaju, ali koja može da izazove spontane pobačaje i rođenje mrtve dece, kao i ozbiljne i potencijalno smrtonosne infekcije kod osoba sa oslabljenim imunitetom, poput starih osoba, ljudi zaraženih HIV-om i onih koji primaju hemoterapiju.
Usvojene su i prve smernice za smanjenje unosa policikličnih aromatičnih ugljovodonika, koji nastaju spaljivanjem goriva prilikom sušenja i dimljenja hrane u industriji i u domaćinstvima.
Policiklični aromatični ugljovodonici mogu biti kancerogeni, a budući da nastaju i u industriji i u domaćinstvima Komisija je najavila da će smernice poslužiti i kao osnova za programe obrazovanja potrošača.
Komisija je usvojila mere za smanjenje akrilamida, a uputstvo će koristiti svetskim vladama i lokalnim vlastima, kao i proizvođačima i drugim akterima da spreče nastanak akrilamida tokom proizvodnje.
Akrilamid nastaje tokom prženja i pečenja hrane bogate ugljenim hidratima, poput pomfrita, čipseva, biskvita, različitih vrsta hleba i kafe. Kako se navodi, smatra se da akrilamid može biti kancerogen.
Komisija je pokrenula i nove projekte, među kojima je i plan da se ustanovi najviši nivo melamina u hrani i hrani za životinje. Kako se navodi, tokom prethodnih godina su zabeleženi slučajevi da je visok sadržaj melamina koji je ilegalno dodavan u hranu za ljude i životinje izazivao oboljenja i smrtne slučajeve.
Sastanak je trajao nedelju dana i na njemu su učestvovali predstavnici 153 zemalje.
Komisiju su osnovali 1963. godine Svetska zdravstvena organizacija FAO. Njen zadatak je da razvija međunarodne standarde za prehrambene proizvode koje štite zdravlje potrošača i omogućavaju fer trgovinu hranom.
(Beta, foto: Guliver/Getty Images)
Kako se navodi u saopštenju, Komisija za propise u hrani (Codex Alimentarius Commišion), čiji je član i Srbija, usvojila je parametre za mikrobiološko testiranje i nadzor bakterije listerija monocitegenes u namirnicima koje se ne kuvaju pre jela.
Postavljena je najviša dozvoljena količina listerije za pojedine vrste hrane, dok u proizvodima koji ne iziskuju kuvanje neće biti dozvoljena ni najmanja količina listerije.
Listerija monocitegenes izaziva listeriozu, koju zdrave osobe retko dobijaju, ali koja može da izazove spontane pobačaje i rođenje mrtve dece, kao i ozbiljne i potencijalno smrtonosne infekcije kod osoba sa oslabljenim imunitetom, poput starih osoba, ljudi zaraženih HIV-om i onih koji primaju hemoterapiju.
Program obrazovanja potrošača
Komisija je usvojila i kriterijume za suzbijanje salmonele i drugih bakterija u formulama u prahu za decu od šest meseci i stariju decu.Usvojene su i prve smernice za smanjenje unosa policikličnih aromatičnih ugljovodonika, koji nastaju spaljivanjem goriva prilikom sušenja i dimljenja hrane u industriji i u domaćinstvima.
Policiklični aromatični ugljovodonici mogu biti kancerogeni, a budući da nastaju i u industriji i u domaćinstvima Komisija je najavila da će smernice poslužiti i kao osnova za programe obrazovanja potrošača.
Komisija je usvojila mere za smanjenje akrilamida, a uputstvo će koristiti svetskim vladama i lokalnim vlastima, kao i proizvođačima i drugim akterima da spreče nastanak akrilamida tokom proizvodnje.
Akrilamid nastaje tokom prženja i pečenja hrane bogate ugljenim hidratima, poput pomfrita, čipseva, biskvita, različitih vrsta hleba i kafe. Kako se navodi, smatra se da akrilamid može biti kancerogen.
Ustanoviti najviši nivo melamina u hrani
Predstavnik Organizacije za hranu i poljoprivredu UNa (FAO) Ezedin Butrif (Ežedine Boutrif) kazao je da 99 odsto svetskog stanovništva živi u zemljama koje su članice Komisije za propise za hranu.Komisija je pokrenula i nove projekte, među kojima je i plan da se ustanovi najviši nivo melamina u hrani i hrani za životinje. Kako se navodi, tokom prethodnih godina su zabeleženi slučajevi da je visok sadržaj melamina koji je ilegalno dodavan u hranu za ljude i životinje izazivao oboljenja i smrtne slučajeve.
Sastanak je trajao nedelju dana i na njemu su učestvovali predstavnici 153 zemalje.
Komisiju su osnovali 1963. godine Svetska zdravstvena organizacija FAO. Njen zadatak je da razvija međunarodne standarde za prehrambene proizvode koje štite zdravlje potrošača i omogućavaju fer trgovinu hranom.
(Beta, foto: Guliver/Getty Images)