Naučno je dokazano da ljutina iz papričica prija ogranizmu. Naime, kapsain, alkaloid koji daje ljutinu papričici, podstiče lučenje endorfina, hormona zadovoljstva, a ima i niz lekovitih svojstava.

Ljuti plodovi su čak dva do tri puta bogatiji vitaminom C, u odnosu na istu količinu citrusnog voća, stimulišu cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola u krvi i imaju antikoagulaciono svojstvo, čime se smanjuje mogućnost srčanog i moždanog udara.

Njihova ljutina, takođe, ublažava simptome upale zglobova i koristi se kao sredstvo protiv dugotraj­nih i hroničnih bolova, piše "Men's Health".

Sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, vitamin P, stabilizator krvotoka, i beta karoten, a od minerala: kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i cink.

Dakle, oljutite se slobodno.

Ako preterate ugasite 'vatru' šoljom mleka.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)