Jako je važno da higijena u kuhinji bude na zavidnom nivou jer bakterije sa bilo koje kontaminirane kuhinjske površine možemo preko ruku da prenesemo i na hranu.
Jedna od najkritičnijih stvari, odnosno onih na koje treba posebno da obratite pažnju su kuhinjske krpe!
Stručnjaci upozoravaju, nakon sprovedenog istraživanja naučnika Univerziteta u Mauricijusu, da kuhinjske krpe mogu da dovedu do trovanja hranom!
Naučnici su analizirali kuhinjske krpe i na čak 49 otkrili bakterije, a na više od trećine su se nalazile koliformne bakterije, iz grupe kojima pripada Ešerihija koli.
Najveći rizik od razvoja opasnih bakterija je kada se mokre krpe ostave da stoje vlažne u kuhinji, a takođe su veće šanse da se bakterije pojave u kuhinji ljudi koji nisu vegetarijanci.
Stručnjaci upozoravaju da je do kontaminacije krpa Ešerihijom koli najverovatnije došlo fekalnom kontaminacijom, što ukazuje na nehigijenske prakse u kuhinji.
Zbog svega toga, oni savetuju da se kuhinjske krpe redovno peru, najbolje svakodnevno, a kao bolji izbor od krpa navode korišćenje jednokratnih papirnih ubrusa.
Koliko često vi perete kuhinjske krpe?
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Prekazi preuzima omladinsku školu Partizana? Ništa od Vermezovića, Mijatović i Lazović našli novo rešenje
Mondo ukrštenica za 28. oktobar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
"Divac nije gazio hrvatsku zastavu, bio sam tamo": Paspalj progovorio o događaju koji je promenio istoriju
"Ne isplati nam se da trošimo vreme na to": Vulkanizeri više ne žele da rade ove popravke, građani u problemu
Vlahović režirao preokret protiv Intera: Stvorio se niotkuda, njegov gol pokrenuo lavinu! (Video)