Holesterol je bitan za ljudsko telo jer podstiče stvaranje hormona u polnim i nadbubržnim žlezdama. Ipak, povišen holesterol može izazvati brojne probleme i bolesti srca i krvnih sudova.

Unosimo ga hranom, preko namirnica životinjskog porekla. Prosečno se dnevno unese 500-1.000 mg egzogenog holesterola.

Holesterol može biti "loš" i "dobar". Lošim se naziva LDL holesterol jer on prenosi 75 % masti (50 % holesterola) u krvi i glavni je nosač holesterola. HDL holesterol je "dobar" jer sadrži 50 % proteina i samo 20 % holesterola.

Naučnici su utvrdili da su sledeće namirnice dobre u smanjenju masnoća u krvi, a samim tim i holesterola:

- Beli luk može za čak 11 odsto da smanji prisustvo holesterola ukoliko se koristi dnevno u vidu tableta. Takođe, jedan čen belog luka dnevno značajno pomaže u poboljšanju cirkulacije.

- Pasulj zbog svog bogatstva materija sa vlaknima može za mesec dana da smanji nivo holesterola čitavih šest procenata.

- Ovsene pahuljice su još jedna vlaknasta namirnica koja uspešno otklanjaju štetni holesterol.

- Celer je dobar u smanjenju koncentracije lošeg holesterola jer deluje relaksirajuće na artetije i omogućava im da se šire.

- Artičoka podstiče sagorevanje masti i utiče na holesterol. Jedino se ne preporučuje dojiljama zbog nepovoljnog uticaja na lučenje mleka, kao i osobama sa oštećenjem jetre i bubrega.

- Jabuke, od voća, najbolje snižavaju holesterol i to čak za 38 odsto. Redovnim konzumiranjem svežih jabuka ili soka od njih može se postići dobar rezultat.

- Orasi su namirnica koja odlično deluje na HDL i obezbeđuju najveći procenat zaštitnog "dobrog" holesterola.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)