Početkom pandemije, uglavnom su visoka temperatura i kašalj bili pri vrhu lista sastavljanih na osnovu statističkih podataka pacijenata koji su se javljali lekarima i kovid ambulantama širom sveta.

Sada, prenose britanski mediji, indijski soj korone daje tri drugačija simptoma!

Naučnici sa Kings koledža u Londonu objavili su rezultate projekta praćenja podataka koje pacijenti prijavljuju i naveli da se tri simptoma sada izdvajaju kao predominantna.

"Bolest se sada drugačija ponaša, i verujemo da je u pitanju indijski 'delta' soj korone. Međutim, postoji i verovatnoća da se virus drugačije ponaša u telu mladih ljudi, koji su, nažalost, trenutno veoma brojni među novozaraženima", navode naučnici.

"Ako mislite da imate prehladu, uradite test na korona virus kako biste bili sigurni da niste zaraženi", savetuje vođa istraživanja, profesor Tim Spektor.

Njegov tim je prošlog marta lansirao aplikaciju za praćenje simptoma "ZOE", i na osnovu njenih podataka napravljena je najveća studija o simptomima korone u Velikoj Britaniji. Početkom pandemije, kašalj je prijavljivalo čak 46 odsto zaraženih, ali su ga sada pretekle glavobolja (66 odsto), bol u grlu (53) i curenje iz nosa (49 odsto).

Sve manje ljudi, navode autori studije, prijavljuje pojavu anosmije, odnosno gubitka čula mirisa.

Među manje rasprostranjenim, ali i dalje priznatim simptomima, trenutno su još temperatura, gubitak apetita, osip, bolovi u mišićima, proliv i drugi ali medicinski stručnjaci i dalje apeluju na sve da zapamte da korona može proći i bez simptoma.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)