Kako da znamo da smo alergični na neku hranu? Šta je prvo što osetimo a što je siguran znak da nam neka namirnica smeta.

“Oseća se peckanje na koži i nelagodnost. Kako se širi tako se javlja i crvenilo koje postaje sve veće. Sve se vidi na koži”, kaže profesor, specijalista dermatovenerologije dr Predrag Poleksić u Jutarnjem programu na TV Prva i dodaje da se u najtežim slučajevima javlja otežano disanje i osećaj gušenja.

Kada se javljaju prvi simptomi? Da li je to odmah nakon što smo pojeli neku “problematičnu” hranu ili je potrebno vreme da se ovi simptomi prikažu?

"Javljaju se nakon nekoliko sati, pa sve do 24, člak 48 časova nakon što smo uneli hranu. Toliko je potrebno da se formira neka vrsta antitela u organizmu koji onda reaguju sa alergenima i prave burnu reakciju. U prvim satima je obično primećeno crvenilo i svrab. Jer se luči histamin koji izaziva svrab, a posle se stvaraju neke burnije reakcije, histamin može dovesti do gušenja i oticanja...", napominje dermatolog.

Budući da je veliki vremenski okvir za nastajanje simptome, tokom kojeg smo već nekoliko puta jeli, kako da znamo da je baš određena hrana napravila problem? Jer postoji mogućnost da nam je zamsetalo nešto iz doručka, ali i večere....

Doktor Poleksić kaže da je najpouzdanije uraditi test na alergije.

"Treba uraditi alergijski test, da bi se videlo da li je re o hrani, leku ili nekim hemikalijama. Dijagnostička procedura je ta koja tačno može da odredi šta izazviva reakciju", zaključio je.