
Osobe koje žive u kraju u kojem su moguće duge šetnje, a sveže voće i povrće je 'na dohvat ruke', izložene su manjem riziku da dobiju dijabetes tipa 2, pokazalo je američko istraživanje obavljeno na Univerzitetskoj školi za javno zdravlje u Filadelfiji.
Život u zdravom okruženju smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 38 odsto, utvrdio je tim iz Filadelfije kojim je rukovodila dr Ejmi Očinklos.
Ovi nalazi ukazuju na mogućnost da se promenom sredine u kojoj ljudi žive može unaprediti njihovo zdravlje.
Napori da se problemi gojaznosti i dijabetesa tipa 2 reše na individualnom nivou daju "mešovite rezultate", ističu filadelfijski stručnjaci, koji su pokušali da odgovore na pitanje - da li kvalitet lokalne sredine može da utiče na poboljšanje zdravlja.
Tokom pet godina filadelfijski tim je pratio 2.285 ljudi starosti od 45 do 84 godine, stanovnike Baltimora (Merilend), Bronksa (Njujork) i Vinston-Salema (Severna Karolina). Tokom tog perioda dejabetes 2 se pojavio kod 233 ispitanika.
Istraživači iz Filadelfije su bili u telefonskom kontaktu i sa drugim grupama ljudi, koji su stanovnicima istih gradova. Oni su anketirani o mogućnostima da budu fizički aktivni i o dostupnosti zdrave hrane u okruženju u kojem žive.
Ispostavilo se da su ispitanici koji su živeli na deset odsto najboljih lokacija za fizičku aktivnost bili pod upola manjim rizikom obolevanja od šećerne bolesti od onih koji su živeli na deset odsto u tom pogledu najgorih lokacija.
Takođe, oni kojima je sveže voće i povrće bilo najlakše dostupno bili su pod upola manjim rizikom od dijabetesa od ispitanika u čijem kraju je bilo najkomplikovanije doći do ovakve hrane.
Naravno, registrovana je i tendencija da na zdravstveno poželjnijim lokacijama žive imućniji ljudi i više oni bele boje kože nego obojeni.
Kad su u proračun rizika za dijabetes uzeti i faktori kao što su rasa, etnička pripadnost, porodična primanja i bogatstvo, korelacija između lokacije na kojoj se živi i verovatnoće da se oboli od dijabetesa bila je nešto oslabljena ali je opstala.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
Život u zdravom okruženju smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 38 odsto, utvrdio je tim iz Filadelfije kojim je rukovodila dr Ejmi Očinklos.
Ovi nalazi ukazuju na mogućnost da se promenom sredine u kojoj ljudi žive može unaprediti njihovo zdravlje.
Napori da se problemi gojaznosti i dijabetesa tipa 2 reše na individualnom nivou daju "mešovite rezultate", ističu filadelfijski stručnjaci, koji su pokušali da odgovore na pitanje - da li kvalitet lokalne sredine može da utiče na poboljšanje zdravlja.
Tokom pet godina filadelfijski tim je pratio 2.285 ljudi starosti od 45 do 84 godine, stanovnike Baltimora (Merilend), Bronksa (Njujork) i Vinston-Salema (Severna Karolina). Tokom tog perioda dejabetes 2 se pojavio kod 233 ispitanika.
Istraživači iz Filadelfije su bili u telefonskom kontaktu i sa drugim grupama ljudi, koji su stanovnicima istih gradova. Oni su anketirani o mogućnostima da budu fizički aktivni i o dostupnosti zdrave hrane u okruženju u kojem žive.
Ispostavilo se da su ispitanici koji su živeli na deset odsto najboljih lokacija za fizičku aktivnost bili pod upola manjim rizikom obolevanja od šećerne bolesti od onih koji su živeli na deset odsto u tom pogledu najgorih lokacija.
Takođe, oni kojima je sveže voće i povrće bilo najlakše dostupno bili su pod upola manjim rizikom od dijabetesa od ispitanika u čijem kraju je bilo najkomplikovanije doći do ovakve hrane.
Naravno, registrovana je i tendencija da na zdravstveno poželjnijim lokacijama žive imućniji ljudi i više oni bele boje kože nego obojeni.
Kad su u proračun rizika za dijabetes uzeti i faktori kao što su rasa, etnička pripadnost, porodična primanja i bogatstvo, korelacija između lokacije na kojoj se živi i verovatnoće da se oboli od dijabetesa bila je nešto oslabljena ali je opstala.
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
Pridruži se MONDO zajednici.