Doktor Gasan Kamel iz Univerzitetske bolnice u Sent Luisu pokazao je rendgenske snimke pluća vakcinisanih, i nevakcinisanih pacijenata obolelih od korone.

Ovaj lekar, koji upravlja jedinicom intenzivne nege, rekao je da želi da skrene pažnju na važnost vakcinacije koja sprečava teške oblike bolesti usled infekcije kovidom 19. 

"Pluća bi trebalo da budu puna vazduha, i vazduh na rendgenu izgleda crno. Ako pogledate, videćete da je snimak nevakcinisanog pacijenta mutan, više beo nego crn. To znači da bi taj pacijent morao na kiseonik, i možda i više od toga, možda bi morao na veštačku ventilaciju, respirator i druge sisteme za održavanje vitalnih funkcija na veštački način", rekao je on za Si-En-En.

dr gasan kamel
CNN 

"Pacijenti koji su vakcinisani možda neće ni ugledati unutrašnjost bolničke sobe. Ne treba im intenzivna i ne treba im respirator", rekao je on.

Stručnjaci širom sveta ponavljaju da vakcina protiv korona virusa štiti od ozbiljnije kliničke slike u slučaju zaražavanja kovidom 19, ali takođe upozoravaju da vakcina ne sprečava da virus dobijete i prenesete nekom drugom.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)