Zdravi zubi važni su ne samo iz estetskih razloga, već karijes i drugi stomatološki problemi koji se ne leče mogu da dovedu i do brojnih zdravstvenih problema.

I dok svi znamo da su, recimo, bombone i uopšte slatkiši loši za zube, stomatolog za više od 40 godina radnog iskustva, dr Ronald Plotka, otkriva koje namirnice su najgore za zdravlje zuba. Jedna će vas iznenaditi jer je svakodnevno jedemo.

Bombone

Kao što rekosmo, nimalo iznenađujuće, dr Plotka upozorava da je visok sadržaj šećera u bombonama, a posebno u karamelama ili gumenim bombonama, smrt za zdravlje zuba. Naime, šećer reaguje sa bakterijama unutar zubnog plaka i otpušta kiseline koje oštećuju zubnu gleđ. To dovodi do karijesa.

Inače, karamele i gumene bombone su posebno loše jer se lepe za zube, pa je tako proizvodnja kiselina dugotrajnija, čime je rizik od karijesa još veći.

Hleb

Da, sigurno ne biste ni pomislili da hleb može da bude krivac za karijes i stomatološke probleme. Međutim, dr Plotka objašnjava da pljuvačka skrob iz hleba pretvara u šećere, a zatim dolazi do proizvodnje kiseline koja oštećuje zubnu gleđ.

Stomatolog kaže da to ne znači da ne treba da jedete hleb, ali savetuje da birate onaj od celih žitarica koji ima minimalan sadržaj šećera.

Alkohol

Nećete imati problema sa zubima jer povremeno popijete čašicu alkohola kada, recimo, proslavljate nešto. Međutim, definitivno ne bi trebalo da ga pijete konstantno.

"Alkohol isušuje usta, što znači da se smanjuje količina pljuvačke koja ispira štetne kiseline", upozorava dr Plotka.

Još jedan od saveta koji će pomoći da sačuvate zube, pored umerenog konzumiranja alkohola, je da uz alkoholna pića pijete i vodu.

(MONDO)