Hipertenzija ili povišen krvni pritisak je problem koji muči svakog drugog stanovnika Srbije. Predstavlja rizik faktora za razne srčane bolesti, zbog toga je važno držati ga pod kontrolom, što se najčešće radi lekovima koje prepisuje lekar, ali i neke zdrave i veoma jeftine namirnice mogu da pomognu da pritisak regulišete na prirodan način.
Najpre, kada smo već kod namirnica, najvažnije je smanjiti unos soli i masti, a povećati konzumaciju ovih zdravih.
Cimet
Mirisni začin sjajan je saveznik u regulisanju krvnog pritiska, a to su pokazale i brojne naučne studije. Preporučuje se da u hranu koju jedete ili u neki napitak ubacite pola kašičice cimeta dnevno, kako biste bolje kontrolisali povišen pritisak. Brži efekat daće pola kašičice cimeta koji ćete sisati u ustima, a nakon toga popiti čašu vode.
Beli luk
Beli luk važi za jednu od najmoćnijih namirnica na svetu, koja pomaže kod raznih zdravstvenih problema. On opušta i proširuje krvne sudove, što poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje pritisak.
Kada je potrebno da brzo spustite pritisak, zgnječite tri čena belog luka i pojedite samog ili uz malo hleba. Najbolje je da luk uvek gnječite pred samu konzumaciju, tj. da ne stoji izgnječen, jer ćete tako podstaći enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin, sastojak kojim nas beli luk štiti od bakterija i gljivica.
(MONDO)
Kevin Panter srušio Partizan: Crno-beli se čudesno vratili, ali onda ih srušio bivši kapiten!
"U seriji Sablja je izgovorena velika neistina": Vuk Drašković bez dlake na jeziku, pomenuo i pobunu Crvenih beretki
"Pomislio sam da su sve shvatili, a onda ne uradimo najlakšu stvar na svetu": Željko Obradović o Partizanovih 2-7
Željko Obradović o ključnom momentu poraza Partizana: "Moramo to da naučimo, nedopustivo je"
Navijači Partizana prvi put zviždali svom igraču: Gube strpljenje za njega, evo čije su ime skandirali!