Hipertenzija ili povišen krvni pritisak je problem koji muči svakog drugog stanovnika Srbije. Predstavlja rizik faktora za razne srčane bolesti, zbog toga je važno držati ga pod kontrolom, što se najčešće radi lekovima koje prepisuje lekar, ali i neke zdrave i veoma jeftine namirnice mogu da pomognu da pritisak regulišete na prirodan način.
Najpre, kada smo već kod namirnica, najvažnije je smanjiti unos soli i masti, a povećati konzumaciju ovih zdravih.
Cimet
Mirisni začin sjajan je saveznik u regulisanju krvnog pritiska, a to su pokazale i brojne naučne studije. Preporučuje se da u hranu koju jedete ili u neki napitak ubacite pola kašičice cimeta dnevno, kako biste bolje kontrolisali povišen pritisak. Brži efekat daće pola kašičice cimeta koji ćete sisati u ustima, a nakon toga popiti čašu vode.
Beli luk
Beli luk važi za jednu od najmoćnijih namirnica na svetu, koja pomaže kod raznih zdravstvenih problema. On opušta i proširuje krvne sudove, što poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje pritisak.
Kada je potrebno da brzo spustite pritisak, zgnječite tri čena belog luka i pojedite samog ili uz malo hleba. Najbolje je da luk uvek gnječite pred samu konzumaciju, tj. da ne stoji izgnječen, jer ćete tako podstaći enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin, sastojak kojim nas beli luk štiti od bakterija i gljivica.
(MONDO)
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!