Hipertenzija ili povišen krvni pritisak je problem koji muči svakog drugog stanovnika Srbije. Predstavlja rizik faktora za razne srčane bolesti, zbog toga je važno držati ga pod kontrolom, što se najčešće radi lekovima koje prepisuje lekar, ali i neke zdrave i veoma jeftine namirnice mogu da pomognu da pritisak regulišete na prirodan način.

Najpre, kada smo već kod namirnica, najvažnije je smanjiti unos soli i masti, a povećati konzumaciju ovih zdravih.

Cimet

Mirisni začin sjajan je saveznik u regulisanju krvnog pritiska, a to su pokazale i brojne naučne studije. Preporučuje se da u hranu koju jedete ili u neki napitak ubacite pola kašičice cimeta dnevno, kako biste bolje kontrolisali povišen pritisak. Brži efekat daće pola kašičice cimeta koji ćete sisati u ustima, a nakon toga popiti čašu vode.

Beli luk

Beli luk važi za jednu od najmoćnijih namirnica na svetu, koja pomaže kod raznih zdravstvenih problema. On opušta i proširuje krvne sudove, što poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje pritisak.

Kada je potrebno da brzo spustite pritisak, zgnječite tri čena belog luka i pojedite samog ili uz malo hleba. Najbolje je da luk uvek gnječite pred samu konzumaciju, tj. da ne stoji izgnječen, jer ćete tako podstaći enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin, sastojak kojim nas beli luk štiti od bakterija i gljivica.

(MONDO)