
Američki proizvodjači kiselog mleka vole da reklamiraju zdravstvene prednosti svog proizvoda, ali se vremenom ispostavilo da bi mogli da budu u pravu i to na iznenadjujući način.
Naučnici američkog Univerziteta Braun otkrili su da bi iz bakterija u kiselom mleku mogla se dobije supstanca koja pomaže u lečenju side.
Predvodjeni profesorom Bartom Ramratnanom, stručnjaci su modifikovali bakteriju kako bi iz nje dobili cijanovirinin, protein koji štiti organizam od infekcije mikoroorganizmima, kao što su bakterije, virusi i gljivice.
Stručnjaci se nadaju da bi biološki modifikovane bakterije iz kiselog mleka mogle da se koriste kao aktivni sastojak u peni ili kremu koji bi mogao da se upotrebi pre seksualnog odnosa kao preventiva prenošenju virusa HIV.
„Jedna od glavnih prepreka je da uspete da iz bakterija izvučete supstancu koja sprečava infekciju virusom HIV, a da bakterije i dalje ostanu aktivne“, rekao je mikrobiolog Džim Turpin iz Nacionalonog instituta za alergije i infektivne bolesti, u okolini Vašingtona.
Pošto bi se cijanovirinin dobijao iz bakterija, koje su izrazito podložne mutacijama, njegov uticaj bi mogao da bude kratkoročan, u najboljem slučaju.
Medjutim, Turpin ističe da bi ta supstanca mogla da bude pomogne parovima kod kojih jedan partner ima HIV, a drugi ne, da imaju seksualne odnose. On takodje kaže da su ispitivanja na ljudima još uvek daleko.
„To bi moglo da bude za pet, deset godina, ili da se nikada i ne desi, ali na osnovu naučnog posmatranja, mi sada imamo potvrdu da možemo da dobijemo taj protein iz tih bakterija i to bi mogla da bude dobra strategija za prevenciju prenošenja virusa HIV“.
Naučnici se nadaju da bi biološki modifikovano kiselo mleko moglo da postane izvor jeftinijeg i efikasnijeg leka protiv side. Doktor Ramratnan se nada da će testiranje novog leka na životinjama početi ovog leta.
Naučnici američkog Univerziteta Braun otkrili su da bi iz bakterija u kiselom mleku mogla se dobije supstanca koja pomaže u lečenju side.
Predvodjeni profesorom Bartom Ramratnanom, stručnjaci su modifikovali bakteriju kako bi iz nje dobili cijanovirinin, protein koji štiti organizam od infekcije mikoroorganizmima, kao što su bakterije, virusi i gljivice.
Stručnjaci se nadaju da bi biološki modifikovane bakterije iz kiselog mleka mogle da se koriste kao aktivni sastojak u peni ili kremu koji bi mogao da se upotrebi pre seksualnog odnosa kao preventiva prenošenju virusa HIV.
„Jedna od glavnih prepreka je da uspete da iz bakterija izvučete supstancu koja sprečava infekciju virusom HIV, a da bakterije i dalje ostanu aktivne“, rekao je mikrobiolog Džim Turpin iz Nacionalonog instituta za alergije i infektivne bolesti, u okolini Vašingtona.
Pošto bi se cijanovirinin dobijao iz bakterija, koje su izrazito podložne mutacijama, njegov uticaj bi mogao da bude kratkoročan, u najboljem slučaju.
Medjutim, Turpin ističe da bi ta supstanca mogla da bude pomogne parovima kod kojih jedan partner ima HIV, a drugi ne, da imaju seksualne odnose. On takodje kaže da su ispitivanja na ljudima još uvek daleko.
„To bi moglo da bude za pet, deset godina, ili da se nikada i ne desi, ali na osnovu naučnog posmatranja, mi sada imamo potvrdu da možemo da dobijemo taj protein iz tih bakterija i to bi mogla da bude dobra strategija za prevenciju prenošenja virusa HIV“.
Naučnici se nadaju da bi biološki modifikovano kiselo mleko moglo da postane izvor jeftinijeg i efikasnijeg leka protiv side. Doktor Ramratnan se nada da će testiranje novog leka na životinjama početi ovog leta.
Pridruži se MONDO zajednici.