Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je veliki pritisak na bolnice i da neki pacijenti ponovo "uče da dišu" nakon preležane bolesti. Navodi da kada usmerite sve resurse zdravstvenog sistema na jednu bolest drugi su ugroženi. Objasnio je i koji su simptomi raka pluća koje ljudi često zanemare.

"Svaki dan se traži mesto više. Veliki je pritisak pacijenata da legnu u bolnicu, na dijagnostiku, terapiju i lečenje. Mi u našoj ambulanti pregledamo oko 250 pacijenata samo prepodne, a u onkološkoj ambulanti oko 70-80. To je veliki pritisak onkoloških pacijenata", ističe Stjepanović i kaže da je važno doći na vreme.

Simptomi raka pluća mogu se najpre manifestovati na apetitu, rekao je on, kašalj možda i neće biti prvi znak.

"Simptomi raka pluća su zamaranje, gubitak apetita, telesne težine.... To je sve na šta naši građani treba da obrate pažnju, naročito stariji od 50 godina i muškarci. Dešavalo se zbog kovid sistema rada da se pacijenti kasno jave lekaru", napominje Stjepanović.

Dnevna bolnica je, kaže, non stop radila, i terapija nije nikada bila obustavljena nijednom onkološkom pacijentu.

"Sada se čeka 7 do 10 dana do bronhološkog ispitivanja. Prioritet su borba za ljude. Svakako borba za opremu i nova radna mesta", zaključuje Stjepanović.

(MONDO/RTS)