Jedna žena u Škotskoj punih godinu i po dana je trpela bolove u ruci, a da lekari nikako nisu mogli da utvrde šta joj je. Osim bolova, bila je potpuno zdrava, a kada su konačno pogledali rendgenske snimke, ostali su bez teksta!

Žena stara 44 godine, čije ime nije objavljeno, imala je bolove u ruci i ramenu koji nikako nisu mogli da prođu. Rendgenski snimci urađeni u više navrata pokazali su čudnu pojavu - izgledalo je kao da njene kosti nestaju!

Na svakom sledećem snimku, kost ruke bila je sve bleđa i bleđa... Na kraju je utvrđeno da žena boluje od Goram-Stautovog sindroma, nazvanog u narodu i "bolest nestajućih kostiju". Izuzetno retka bolest zabeležena je svega u nekoliko desetina slučajeva u čitavom svetu!

Ovaj retki fenomen podrazumeva da se tkivo kostiju polako degeneriše, a da ga zamenjuju krvni i limfni sudovi koji rastu i prodiru u kost, i praktično je zamenjuju. Nisu poznati uzroci ove bizarne bolesti u kojoj benigni tumori krvnih sudova i vezivnog tkiva zamene koštano tkivo kao u naučno-fantastičnom filmu.

Ne postoji lek za ovu čudnu bolest, prenosi "Lajv sajens", a terapija može samo da olakša obolelima simptome. Pored dugih kostiju ruku i nogu, ova bolest javlja se i u kostima karlice, ramena, rebara, pa čak i lobanje i vilice.

(MONDO)