Kao vino i zeleni čaj, i pivo je efikasno protiv upala, tvrde naučnici sa Medicinskog univerziteta u Insbruku, Austrija, ističući da taj pozitivan uticaj na zdravlje takodje važi za pivo bez alkohola.

"Rezultati do kojih smo došli u našim najnovijim istraživanjima potvrđuju da pivo treba da bude dodato na listu pića sa potencijalnim antiinflamatornim sastojcima", istakao je profesor Ditmar Fuks, jedan od učesnika istraživanja.

"Medjutim, kao i kad je reč o vinu potrebno je voditi računa o negativnim efektima i opasnostima od konzumiranja alkohola", naveo je on.

Pozitivni efekti po ljudsko zdravlje zapaženi su i kod piva bez alkohola.

"Naše otkriće ne treba da bude interpretirano kao podsticanje na konzumiranje alkohola", istakao je profesor Fuks.

Eksperimenti koje je obavio tim naučnika iz Insbruka pokazali su da ekstrakti piva blokiraju hemijske procese pokrenute gama interferonom, proteinom koji deluje kao jedan od glavnih prenosilaca poruke imuno sistema.

Austrijski naučnici smatraju da ekstrakti piva inhibiraju razlaganje triptofana, aminokiseline koja omogućava lučenje serotonina, zvanog hormon sreće, i time objašnjavaju umirujuće efekte piva, prenela je agencija AFP.

(Tanjug)