Rak creva je sve češća, opasna bolest, a neki od faktora rizika koji mu doprinose su hrana i piće koje svakodnevno unosimo. Reč je o bolesti koja se razvija u debelom crevu, najčešće od prekanceroznih izrastaka, tj. polipa. Ne razvijaju se svi polipi u kancer, ali ih lekari uglavnom uklanjaju kada ih otkriju, da bi sprečili razvoj bolesti.

U svakom slučaju, ukoliko se otkrije na vreme, rak debelog creva može da se izleči, a zdrave životne navike mogu znatno da smanje rizik da uopšte dođe do razvoja bolesti.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Gut otkrilo je da postoji veza između konzumiranja zaslađenih napitaka i ove opasne bolesti. Preciznije, utvrđeno je da odrasli koji dnevno piju dva ili više zaslađenih napitaka udvostručuju rizik od razvoja raka debelog creva pre 50. godine života.

Gazirani napici, voćni, zaslađeni sokovi, kao i razna sportska i energetska pića koja sadrže šećer, predstavljaju značajnu pretnju u tom smislu, utvrđeno je studijom.

Naučnici su pratili 65.464 učesnika studije u periodu od 24 godine, uziamjući u obzir njihovu istoriju bolesti, životne navike, kao i hranu i napitke koje konzumiraju.

Tokom godina, utvrdili su da se kod 109 žena razvio kancer debelog creva pre 50. godine života, a ono što im je svima bilo zajedničko je svakodnevno konzumiranje zaslađenih napitaka.

One koje su pile dva ili više ovakva napitka dnevno imale su dvaput veći rizik od razvoja ove bolesti, u poređenju sa onima koje su pile manje od jednog napitka nedeljno.

Svako zaslađeno piće koje se tokom dana unese u organizam povećava rizik od raka debelog creva za dodatnih 16 odsto, a kod tinejdžera do 32 odsto!

Ukoliko bi se ovi napici zamenili napicima sa veštačkim zaslađivačima, mlekom, rizik od ovog oblika raka bi bio 36 odsto niži, kažu naučnici.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.