Štitna žlezda je jedan od najvažnijih organa u telu, a koji direktno utiče na izgled osobe. To je endokrina žlezda koja proizvodi tiroidne hormone koji sadrže jod, a čijim se lučenjem reguliše i količina drugih hormona.

Tiroidna žlezda utiče na rad metabolizma u organizmu, a od njene funkcije takođe zavise rast i imunitet osobe. Kako da znate da li štitna žlezda pojačano radi?

Ukoliko je štitna žlezda preterano aktivna, ovo stanje naziva se hipertireoza i 10 puta je češće kod žena nego kod muškaraca.

Hipertireoza se najčešće javlja kod žena starosti između 20. i 50. godine života. U najvećem broju slučajeva je posledica autoimunog procesa, tokom kojeg telo ne prepoznaje štitnu žledu kao svoju strukturu, pa proizvodi antitela protiv nje, s posledicom njene prekomerne stimulacije.

Simptomi hipertireoze

U početku, simptomi hipertireoze nisu jako izraženi i lako ih je pomešati sa znacima drugih bolesti. Međutim, ako se ne dijagnostikuje na vreme, hipertireoza može da izazove brojne komplikacije koje su i te kako opasne.

Endokrinološkinja Džini Tod otkrila je dugu lista simptoma povezanih sa previše aktivnom štitnom žlezdom, a ovih 10 su najčešći:

  1. Oticanje vrata zbog povećanja štitne žlezde;
  2. Nepravilan ili neobično ubrzani otkucaji srca;
  3. Tremor i drhtavica;
  4. Topla koža i prekomerno znojenje;
  5. Crveni dlanovi;
  6. Oštećenje noktiju;
  7. Svrab i osip na koži;
  8. Proređenost i gubitak kose;
  9. Uočljiv gubitak težine;
  10. Problemi sa očima - crvenilo, suvoća i slab vid.

MONDO