Doktor Bogdan Crnokrak iz KBC "Bežanijska kosa" pričao je na RTS-u o problemima koji nastaju usled infekcije koronom, i objasnio ko je u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija.

"Kovid je sistemska bolest koja pogađa sve organe. Najčešći su kardiovaskularni problemi, a pacijenti se javljaju i endokrinolozima, gastroenterolozima, pulmolozima. Najbolje prođu pacijenti koji su već preležali kovid i koji su vakcinisani, a oni koji nisu preležali kovid i koji nisu vakcinisani, mogu u ovom najnovijem talasu razviti ozbiljne komplikacije i ozbiljne forme bolesti", ističe doktor.

"Uočava se dosta loša regulacija pritiska, poremećaj ritma, regulacija glikemije. Zatim su tu gastroenterološke tegobe, bolovi u stomaku, dijareje. Broj tromboza u arterijama drastično se smanjio, i kod omikrona i kod delte je stanje vrlo slično - arterijskih tromboza ima značajno manje za razliku od venskih tromboza kod kojih smo primetili da su u porastu. Znači, značajno je veći porast venskih tromboza sa svim posledicama", rekao je on gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Ugroženi su, dodaje Crnokrak, stariji pacijenti i oni koji inače imaju rizik od tromboze - pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti i nepokretni pacijenti. Najbrže će se oporaviti vakcinisani i prirodno imunizovani, rekao je on.

"Kod različitih pacijenata oporavak različito traje. Najbolje prođu pacijenti koji su već preležali kovid, koji su vakcinisani, oni zaista prolaze dobro za razliku od pacijenata koji nisu vakcinisani i koji nisu preležali kovid oni mogu u ovom najnovijem talasu razviti ozbiljne komplikacije i ozbiljnu formu bolesti", zaključio je doktor.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)