Lizi Tomas (46) jedva je izvukla živu glavu zbog loše procene lekara. Kako je opisala za britanske medije, danima je mučila jaka glavobolja praćena mučninom i vrtoglavicom kada se obratila lekaru za pomoć. Tog dana je bio dežuran mlad i neiskusan lekar koji je nakon rutinskog pregleda dao neobičan savet - da ide kući i gleda serije na Netfliksu, da se opusti jer će simptomi najverovatnije proći...

Liza, kontrolorka leta koja živi sa suprugom Majlsom (45) i njihovim sinovima Džejkom (11) i Danijelom (8), prvi put je počela da pati od vrtoglavice krajem 2016. godine - čak se jednom onesvestila. Ali bila je ubeđena da je to "izolovan incident" i da su za njene simptome krivi umor i sinuzitis. Međutim, kada se mesecima kasnije probudila sa jezivim bolovima u glavi, pozvala je lekara.

"Osećala sam se kao da su me udarili čekićem po glavi – nikada nisam iskusila takav bol. Ali, mlađi doktor mi je rekao da nije ništa ozbiljno i da treba da odem kući, odmorim se i gledam Netfliks da mi pomogne da se opustim."

Međutim, Lizi je osećala da nešto ozbiljnije nije u redu sa njenim telom. Sačekala je još malo, i dalje trpeći jezive bolove, a onda je otišla u privatnu ordinaciju i platila skener glave. Ispostavilo se da je instinkt nije prevario - sken je pokazao opasnu vrstu tumora po nazivu multiformni glioblastom (GBM).

"Nakon privatnog skena, sećam se da sam potražila 'GBM' na mrežama i saznala užasnu prognozu. Posle toga nisam mogla da gledam svoja dva dečaka a da ne zaplačem, zamišljajući ih kako rastu bez mene", ispričala je ova žena koja kaže da su joj lekari potvrdili da je reč o agresivnom raku na mozgu koji najčešće ima fatalan ishod, kao i da je prognoza za obolele od ove vrste karcinoma 12 do 18 meseci.

Samo pet odsto pacijenata sa dijagnozom ovog tipa tumora na mozgu živi duže od pet godina. Ključni znaci su stalne glavobolje, napadi, drastične promene u ponašanju i problemi u razmišljanju, govoru i poteškoće sa vidom.

"Porodica mi je bila neverovatna podrška. Moji roditelji su čak prodali kuću u Škotskoj i preselili se da nam budu bliže."

Manje od dve nedelje nakon njene dijagnoze, hirurzi u Opštoj bolnici Sautempton su joj uklonili tumor. Usledila su dva meseca radioterapije i hemoterapije nakon operacije, a zatim je imala sken na svaka tri meseca kako bi se proverilo da tumor nije ponovo narastao.

Pet godina kasnije, uprkos strašnim prognozama, Lizino stanje je stabilno. Nalazi su joj čisti, a lekari sada savetuju da se snima samo dva puta godišnje. Ona kaže da su joj novi tretmani pomogli da sačuva život. Diskovi, veličine novčića, ubacuju se tokom operacije tamo gde je tumor na mozgu uklonjen. Oni oslobađaju lek za hemoterapiju tokom nekoliko dana.

Liza sada pati samo od kratkotrajnog gubitka pamćenja, ali kaže da se bori protiv toga tako što zapisuje sve. Ona i njen muž se spremaju da pošalju najstarijeg sina u srednju školu.

"Moj najstariji sin ove godine treba da krene u srednju školu – to je nešto što sam mislila da neću doživeti!", ispričala je.

MONDO