Artritis je često oboljenje koje karakterišu bolni simptomi u zglobovima, kao što su ukočenost i otoci. Ako se ne leči, reumatoidni artritis (hronično zapaljensko reumatsko oboljenje) može da izazove zapaljenje zidova krvnih sudova (vaskulitis), komplikaciju koja je i te kako opasna po život.

Postoji više od 100 tipova artritisa, ali jedan od najčešćih je reumatoidni artritis. Ako imate ovo oboljenje, imuni sistem "napada" vezivna tkiva , što dalje izaziva upalu u zglobovima koja ometa njihovu pokretljivost i uzrokuje jak bol. Ako se upala ne leči na vreme, ovo stanje može da bude opasno po život.

Zapaljenje zidova krvnih sudova, poznato kao reumatoidni vaskulitis, predstavlja komplikaciju reumatoidnog artritisa. Kako objašnjavaju stručnjaci iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), komplikaciju karakterišu zadebljanje, atrofija i sužavanje krvnih sudova, kao i stvaranje ožiljaka na njihovim zidovima.

"U ozbiljnim slučajevima, ove komplikacije mogu da utiču na protok krvi u organe i tkiva, i budu i te kako opasne po život", upozoravaju i navode tri simptoma koja govore da se artritis pogoršao i posao opasan po život, a to su: utrnulost i peckanje u ekstremitetima, ali i bol u grudima!

"Zapaljenje nerava obično uzrokuje utrnulost ili peckanje nalik "probadanju igala" u ekstremitetima, a može da se razvije i slabost mišića. Upala može da se razvije oko spoljašnje strane srca (perikarditis) što će izazvati bol u grudima."

Kako držati upalu pod kontrolom

Promena zdravog načina života može da drži reumatoidni artritis pod kontrolom. Iako možda deluje da kontraproduktivno da će vežbanje pomoći ako patite od bolova u zglobovima, ali ispostavilo se da je veoma efikasno.

"Redovno vežbanje pomaže da se oslobodite od stresa, podstiče pokretljivost zglobova i kača mišiće koji ih 'drže'", kažu iz NHS.

MONDO