Sve je više intervencija zbog moždanih udara, i to kod mladih ljudi, upozorila je prim. dr sci. med. Marjana Vukićević, direktorka Specijalne bolnice za kardiovaskularne bolesti "Sveti Sava". Pandemija korona virusa, koji često kao komplikaciju izaziva pojavu tromba, dodatno je povećala broj slučajeva koji zabrinjavaju.

Ignorisanje prvih simptoma moždanog udara može dovesti do trajnog invaliditeta, pa čak i smrti. Ako se prvi simptomi ne prepoznaju na vreme i ne odemo kod lekara, opasnost je velika, upozorila je ona.

"Imamo više intervencija jer je kovid povećao rizik od nastanka moždanog udara. Ako se tromb ne izvuče na vreme, procesom mehaničke trombektomije, mozak strada i ostaju oštećenja koja izazivaju invaliditete. Prvi je nepokretnost, 30 odsto pacijenata preživeće s teškim posledicama, ali 30 odsto neće preživeti šlog. Samo deset odsto pacijenata vratiće se normalnom životu", objasnila je ona za "Kurir".

Najvažnije je prepoznati koji su simptomi moždanog udara:

  • Iskrivljeno lice
  • Smetnje u govoru
  • Osećaj slabosti ili utrnulosti ruku i nogu

"Pacijent mora da dođe što ranije, maksimalno šest do osam sati od udara, i posebno je to važno kod mladih jer je s njima najgore. Mladom pacijentu trne ruka, i ne pada mu na pamet da ima problem, a posebno ne moždani udar. Trenutno nam je najmlađi pacijent od 28 godina, koji jeste imao predispoziciju za moždani udar - visok pritisak, što je sada i bolest mladih ljudi, zbog stresa, manjka fizičke aktivnosti i nezdrave ishrane", rekla je doktorka.

Ako pacijent stigne na vreme, dobije intravensku terapiju ili uradimo trombektomiju, ostaje manji invaliditet, a to znači bolji oporavak i mogućnost da potom funkcioniše u okruženju. To za njih znači da će moći da se vrate na posao, a za starije da mogu da se sami brinu o sebi, da ne zavise od pomoći drugih.

Pacijenti sa koronom su se kasno javljali, upozorava doktorka, jer zbog visoke temperature i malaksalosti nisu prepoznavali signale moždanog udara.

"Za ovih godinu i po dana, koliko smo u kovid sistemu, uradili smo svega 60 trombektomija, što je zaista malo. Nismo sigurni koliko je tim moždanim udarima doprineo i postkovid, ali smo sigurno da ljudi kasne, pa su posledice teške", kaže dr Vukićević.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)