Mnogo puta ste čuli da je nekome "slomljeno srce", što je predstavljalo najbolji opis za tužno osećanje. I dok mnogi nonšalantno kažu: "Hajde, nećeš umreti", jer misle da je slomljeno srce samo jedna obična fraza, istina je potpuno drugačija.

Stručnjaci ističu da se slomljeno srce povezuje sa stresom ili bolom koji neko oseća nakon traumatskog događaja. Obično je reč o raskidu ili gubitku voljene osobe.

Osim toga, od ovog stanja se zaista može umreti. Sindrom slomljenog srca zapravo je privremeno stanje srca, koje je rezultat ekstremnih emocija. Stručnjaci navode da talas hormona stresa, poput adrenalina, privremeno oštećuje srca pojedinih ljudi.

Neki od njih često mogu zanemariti simptome koje osećaju, recimo, u toku raskida. Postoje dva glavna koja nikada ne treba da ignorišete, a to su bol u grudima i kratak dah.

I dok se mnogima ovo stanje čini bezazleno ili smešnim, postoje podaci na koje ukazuju stručnjaci. Među njima je Džo Garsija, čija je supruga umrla u pucnjavi u školi u Teksasu. On je nakon nekoliko dana, 26. maja 2022. godine, umro, a njegov slučaj lekari su opisali kao potencijalni primer sindroma slomljenog srca.

"To je klasičan slučaj sindroma slomljenog srca. Bilo koja vrsta srčanog udara može biti izazvana ekstremnim emocionalnim stresom koji bi se desio kada bi neko samo čuo, na primer, da mu je žena umrla", rekao je dr Dipak Bat, kardiolog u bolnici u Bostonu.

(MONDO)