Pregrevanje tela kada su napolju visoke temperature može da izazove i te kako ozbiljne i opasne zdravstvene probleme, a lekari su otkrili nekoliko ključnih pravila koji je pomoći da izbegnete negativne posledice od kojih je najčešći toplotni udar.

Kada se napolju "topi asfalt" od vrućine, važno je da prepoznate simptome eventualnog toplotnog udara, a pre toga obavezno primenite nekoliko ovih saveta:

  1. Izbegavajte fizičku aktivnost, a preporučuje se da nosite šešire ili kape kojima ćete pokriti glavu, kao i široku odeću od lakih, prirodnih tkanina.
  2. Vodu pijte često i u manjim "porcijama". Kvas i topli čaj su takođe odlična alternativa kada ste žedni.
  3. Izbegavajte alkoholna pića, kao i prejedanje.
  4. U zatvorenim prostorima je potrebno da vazduh cirkuliše, koristite ventilatore i klima uređaje, ali i redovno otvarajte prozore i provetravajte. Po rečima stručnjaka, idealna temperatura u stanu je između 20 i 22 stepena Celzijusa.
  5. Ako se ne osećate dobro zbog vrućine, potražite hladovinu, popijte ohlađenu vodu, umijte se ili navlažite krpu i napravite oblog za glavu. Ako je moguće, tuširajte se hladnim tušem.
  6. Ako se jave simptomi toplotnog udara - slabost, pojačano znojenje, groznica, treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Toplota je faktor koji povećava opterećenje organizma, pa se pri visokoj temperaturi vazduha preporučuje promena ishrane i prelazak na "lakši" jelovnik.

MONDO