Simptome alergije na sunce mnogi mogu da zanemare. Na početku većina pomisli da je reč o običnom osipu, a pojedini se suoče i sa ozbiljnim posledicama. To je bio slučaj mlade Britanke koja je na jedan muzički festival otišla bez kreme za sunčanje.

Kako kaže, stavila je hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom, ali vrućina i znoj učinili su da brzo nestane. Iako je dan provela na suncu, Rubi ističe da nije osećala zatezanje niti peckanje, već da je jednostavno uživala u muzici.

Narednog jutra javio se svrab po vratu. Iako se suzdžavala da se ne češe, svrab se proširio po licu, a kolega joj je skrenuo pažnju da mu se čini da joj je vrat natečen. Dva dana nakon festivala, Rubi nije mogla da otvori oči od otoka.

"Kada sam se probudila, pokušala sam da otvorim oči i tada sam shvatila da ne mogu da ih otvorim do kraja. Ostala sam u šoku kada sam se pogledala u ogledalo i videla koliko mi je lice. Udvostručilo se, a od očiju je ostao samo mali otvor kroz koji sam mogla da vidim. Koža mi je bila puna mrlja i crvena, a ruke i vrat puni osipa", rekla je devojka i dodala:

"Moja mama skočila je iz kreveta kad me je videla i rekla 'bez panike, sada idemo u bolnicu'", rekla je.

Rubi su lekari priključili na infuziju koja je sadržavala steroide kako bi se smanjio otok, a i sami lekari bili su uvereni da se radi o alergiji, trovanju hranom. Otok se smanjio nakon tri dana, a nakon što je isključila mogućnost da je oticanje pokrenulo nešto što je pojela, Rubi je istražila svoje simptome na internetu. Tada je pronašla članak sa fotografijama žena koje su izgledale kao ona.

"Kad sam došla kući rekla sam mami 'ne može da bude nešto što sam jela jer nisam imala unutrašnju reakciju'. Znala sam da sam bila dugo na suncu zbog festivala. Mama je pitala da li sam mazala kremu za sunčanje. Počela sam da guglam 'alergija na sunce' i videla sliku žene kojoj je lice nateklo", objasnila je.

Svoje iskustvo je podelila kako bi upozorila na važnost nošenja kreme za sunčanje i svakodnevno nosi SPF 50 kako bi izbegla da se to ponovi.

(MONDO)