Praznično preterivanje u ishrani ugrožava život bolesnika i šteti zdravima. Zato, ako ste tokom praznika preterali sa hranom najbolje je da se višak potroši šetnjom ili lakim sportskim aktivnostima.
Saveti
Zato je neophodno ta vodite računa o količini hrane koju ste uneli. Jedite više manjih obroka dnevno, umesto nekoliko velikih. Izbegavajte hranu za koju zante da vam ne prija i jedite polako. Uživajte u svakom zalogaju i žvaćite temeljno, piše “Život plus”.
Iskoristite lepo vreme i prošetajte nakon obroka. I želudcu prija fizička aktivnost.
Posebno je opsano ako preterate sa konzumiranjem jaja. Ona su veoma korisna u ljudskoj isharni, predstavljaju bogat izvor proteina, vitamina i minerala.
Međutim, jaja ne spadaju u hranu koja se brzo vari. Za jedno jaje potrebno je od tri do pet časova. Ukoliko imate povišeni holesterol u krvi, možda ste osetljiviji na hranu bogatu holesterolom i zato nemojte preterivati sa unosom jaja, ili pojedite samo balance.
Sredovečni muškarci koji jedu sedam i više jaja nedeljno su pod većim rizikom da rano umru nego njihovi vršnjaci koji to ne čine, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje nedeljno izloženi su većem smrtnom riziku, pokazalo je američko istraživanje koje je trajalo 20 godina.
Ne navodeći precizno šta je to u jajima što povećava rizik od smrti, dr Lik Đus i dr Majkl Gaciano sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, navode da muškarci, koji ne boluju od dijabetesa, mogu da pojedu do šest jaja nedeljno i da time ne povećaju rizik od prerane smrti.
Jaja su i zdrava i opasna
Harvardski tim proučio je zdravstvene izveštaje 21.327 američkih lekara, koji su učestvovali u obimnoj studiji o zdravlju medicinskih radnika. Doktori su praćeni dvadeset godina, od 1981, a za to vreme su redovno davali obaveštenja o stanju svog zdravlja i načinu života.Tokom dve decenije 1.550 ispitanika je doživelo srčani udar, 1.342 šlog, a ukupno ih je umrlo preko 5.000.
Ustanovljeno je da su oni koji su jeli sedam i više jaja nedeljno bili pod rizikom da umru tokom tog dvadesetogodsišnjeg perioda većim za 23 odsto, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje pod dvostruko većim rizikom da umru zbog bilo kog uzroka, a naročito od infarkta ili šloga, piše Tanjug.
Uz samostalno negativno dejstvo preteranog konzumiranja jaja na životni vek, harvardski istraživači navode i da su u principu ispitanici koji su jeli najviše jaja bili i stariji, deblji, da su jeli više povrća, ali manje žitarica za doručak, da je među njima bilo više onih koji su pili alkohol, pušili i koji nisu bili skloni fizičkoj aktivnosti, što su, takođe, faktori koji mogu da povećaju rizik od srčanog udara i smrti.
Jaja su bogata holesterolom koji, kad se konzumira u većim količinama, može da izazove zakrečenje arterija i poveća rizik od infarkta ili šloga.
Međutim, dr Robert Ekel sa Univerziteta Kolorada, bišvi predsednik Američkog udruženja za srce, kaže da su jaja kao i svaka druga hrana - ni dobra ni loša i da mogu da predstavljaju i sastojak ishrane koja pogoduje zdravlju srca.
Dakle, jaja ne bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Jaja su odlična protiv stresa, jer telo snabdevaju potrošenim belančevinama, dobra su i za imunitet, jer su jedna od retkih namirnica koje organizmu daju vitamin D.
Takođe, jedno jaje dnevno pokriva 26 odsto potreba organizma za folnom kiselinom. Ono podstiče funkcije mozga, jača vid, usporava starenje i jača seksualnost.
Osobe koje nemaju zdravstvenih tegoba jaja mogu da konzumiraju bez brige, dok bi ljudi sa povišenim nivoom holesterola morali da konsultuju lekara.
(MONDO)