Tromboza, odnosno formiranje krvnog ugruška unutar krvnih sudova, za posledicu ima opstrukciju protoka krvi kroz napadnuti krvni sud. Ako se primete znaci tromboze trebalo bi odmah otići lekaru kako bi se sprečile komplikacije i to u roku od 24 sata. U slučaju ishemije taj rok je još manji - svega šest sati.

Vaskularni hirurg VMA dr Ivan Marjanović kaže da bi bilo najbolje da se oni koji primete znake tromboze jave svom lekaru u roku od 24 sata, a on će ih dalje uputiti na ortopeda ili vaskularnog hirurga.

Dr Marjanović ističe da ljudi najčešće pokušaju sami da leče simptome - crvenilo, otok, sjajna i napeta koža. S druge strane, bledilo kože, hladnoća stopala i ruku može da ukaže na ishemiju. Zlatni period u kom bi trebalo da se javi lekaru je svega šest sati.U tom roku treba da se uradi revaskularizacija da bi se ekstremitet ili organ vratio u prvobitno stanje i sprečile dalje komplikacije, kaže dr Marjanović.

Napominje da čak dve trećine svetske populacije ima proširene vene, koje treba da se operišu jer su izvor raznih komplikacija, a osnovna je upravo tromboza.

"Oni koji nemaju proširene vene treba da žive tako da preveniraju njihov nastanak - da ne stoje dugo na jednom mestu, da ne sede prekrštenih nogu, da ne sede sa nogama ispod sebe već da ih podignu dok sede. Vene ne podnose toplotu i izvor toplote, stajanje pored šporeta, radijatora, sunčanje", rekao je dr Marjanović.

MONDO/RTS