Gljivične infekcije kod žena veoma su prisute, a neka istraživanja kažu da čak 3 od 4 žene pate od njih. U najvećem broju slučajeva, za infekciju će biti kriva bakterija kandida (candida) koja izaziva kandidijazu (candidiasis).

Šta je kandida?

Kandida (candida) je gljivica, oblik kvasca, i obično se nalazi: u usnoj šupljini, u ždrelu, na jeziku, u nosu, u sputumu, u bronhijama, u plućima, u digestivnom traktu, u urinu, u ušima, vaginalno, spolja na koži, na noktima, u krvi, sistemska kandidijaza... Najrasprostranjeniji sojevi Candide su Candida albicans, Candida glabrata i Candida tropicalis.

Do infekcije tj. prekomernog bujanja (umnožavanja) gljivice kandide dolazi kada je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža i zbog nekih spoljašnjih uticaja.

Kako se prenosi?

Kandidijaza (bolest koju izaziva kandida) je skoro uvek posledica autoinfekcije tj. infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju čovekov organizam i koje se iz određenih razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati.

Najčešći razlozi infekcije kandidom su:

 • prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra,
 • kortikosteroidi,
 • imunosupresivi,
 • upotreba kontraceptivnih tableta,
 • prekomerna higijena polnih organa upotrebom alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru sluzokože,
 • trudnoća,
 • menstruacija,
 • neadekvatan veš,
 • stres i neuredan život,
 • neadekvatni higijenski ulošci,
 • neregulisana šećerna bolest,
 • preterano konzumiranje masne i hrane bogate šećerima, alkohola, hrane bogate ugljenim hidratima, fermentisane hrane,
 • pad imuniteta.

Simptomi kandida infekcije

Zbog njene široke rasprostranjenosti u organizu čoveka mogući simptomi infekcije kandidom su brojni, raznovrsni i nespecifični.

U ustima

Bele naslage na jeziku i u usnoj šupljini, nadražaj na kašalj, suvo kašljucanje, osećaj knedle u ždrelu, grebanje u ždrelu, nadražaj za iskašljavanje, otežano disanje, suv bronhijalni kašalj, hronično zapušen nos, hrkanje, kratak dah, hronično kijanje ili kašljanje, stalne ponovljene prehlade i crveno grlo.

U crevima

Nadutost trbuha, gubitak apetita, poremećaj rada creva, promene stolice od tečne do tvrde, slabo varenje, smanjen apetit, fisure ne jeziku, proliv, sluzava stolica, analni svrab...

Uticaj na psihu

Depresija, emotivna ranjivost, nervoza, zadržavanje tečnosti, mučnina, glavobolja, neredovni ciklusi, gruba suva ili ispucala koža, hronične i česte gljivične infekcije kože i noktiju, utrnulost, slaba memorija, vrtoglavica, nesanica, gubitak koncentracije, osećaj opijenosti, uznemirenost, psihoze, zvonjenje u ušima, svrab u ušima...

Slabost organizma

Slabost mišića, oticanje zglobova, mišićni bol, poremećaj čula mirisa, ukusa, vida i sluha, slani ili metalni ukus u ustima, zamagljen nejasan pogled...

Sistem za varenje

Naizmenični zatvor i proliv pored normalnih laboratorijskih nalaza kao i pored negativnih ultrazvučnih i endoskopskih nalaza; povećane vrednost hepatograma, koje ukazuju na neku bolest jetre; neobjašnjive fleke po koži; glad u naletima, naročito velika neodoljiva želja za slatkišima; intolerancija prema alkoholu, neobjašnjive tegobe od strane zglobova; neobjašnjive niske vrednosti gvožđa, odnosno cinka; hronično niska vrednost leukocita; aftozne promene u ustima; bakterijske urinarne infekcije.

Genitalna kandidijaza

Kod žena se javlja peckanje i svrab polnog organa i pojačan sekret koji je najčešće bele boje, sirast. Crvenilo je znak upale, a vagina je prekrivena belim sirastim kolonijama gljivice. Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi (tzv. asimptomatski nosioci). Mogu se javiti bele naslage na glansu penisa i prepucijumu. Može se javiti i sekret iz mokraćne cevi. Simptomi genitalne kandidijaze su pogotovo izraženi nakon polnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osećaj peckanja i svrab. Kod žena se nakon polnog odnosa moze javiti i bol. Svrab se može proširiti i na područje oko analnog otvora (čmara).

Mlečac kod bebe ili soor odojčeta

Mlečac ili soor odojčeta - javlja se često kod odojčadi i male dece, ređe kod odraslih ljudi, na sluzokoži usta i jeziku, u vidu okruglih beličastih naslaga, koje imaju izgled zgrušanog mleka. Ispod ovih naslaga su ranice, koje su bolne i otežavaju ishranu dece.

Kandida na koži

Kandidijaza kože zahvata obično prostore među prstima šake, najčešće između trećeg i četvrtog prsta. Javlja se u vidu jasno ograničenog crvenila, beličastih naslaga, vlaženja i svraba. Bolest se često vidi kod domaćica, poslastičara i ljudi koji često rade sa rukama u vodi. Kandidijaza kože javlja se često i kod osoba kojima je dijagnostikovana pojava gojaznosti na pregibnim površinama, gde se dve kožne površine dodiruju i taru, ili ispod dojki kod žena. Na ovim mestima se javljaju jasno ograničene, crvene i vlažne ploče na čijim se površinama vide mehurići i gnojanice.

Lečenje kandide

Terapija se može sprovoditi antimikoticima. Uz to se primenjuje i simptomatska terapija u zavisnosti od simptoma, a kod intestinalne kandidijaze i hidrokolonoterapija. Važno je uraditi sledeće: zaustaviti dalje razmnožavanje gljivica, uspostaviti prijateljske bakterije i izlečiti creva, tako da kandida više ne može ući u krvotok.

Ishrana

Poželjno je izbaciti iz ishrane: testa i peciva od belog brašna, sva gazirana pića, ne koristiti pivski kvasac, slatko mleko, kompleks vitamina B, jako kisela jela (sa esencijama i veštačkim konzervansima), izbaciti ili drastično smanjiti u ishrani čokoladu, torte, kolače, izbaciti alkohol, nikotin i kafu, radi bržeg oporavka.

Koristiti integralni hleb i peciva, samo prirodne sokove (gusti ili bistri), što više beli luk, jogurt i kiselo mleko (probiotski), prirodne multivitamine i minerale, selen i vitamin C, jabukovo sirće, prirodni med i džemove bez konzervansa.

MONDO/Stetoskop