Predstojeće promene vremena i najavljeni pad temperature za skoro 20 stepeni veliki su rizik za mnoge hronične bolesnike i meteoropate.

Doktorka Biserka Obradović iz Medigrupa je u jutarnjem programu Kurir televizije objasnila kako ova pojava utiče na sve nas, a posebno na hronične bolesnike.

"Imamo promenu atmosferskog pritiska, padavine... To su sve faktori koji nepovoljno utiču na hronične bolesnike, koji su posebno osetljivi na klimatske faktore. Pre svih, vaskularni bolesnici, svi s povišenim krvnim pritiskom. I nisu u pitanju samo starije osobe, već i mladi i deca", rekla je dr Obradović.

Ona je potom objasnila i šta se dešava u organizmu hroničnih bolesnika i meteoropata prilikom nagle promene vremena.

"Meteoropate su preosteljive na klimatske faktore jer se u njima smanjeno luči endorfin, hormon koji smanjuje prag bola i hormon ACTH koji luči hipofiza. Ono što nam je poznato je promena atmosferskog pritiska i prelazak iz toplog u hladnije vreme. Naše telo je sastavljeno najvećim delom iz vode i tečnost teži da pređe iz višeg u niži pritisak. Ono vrši pritisak na zglobove i što je pritisak veći, više će boleti. Takođe dolazi i do pojačanih sinusnih bolova",  pojasnila je doktorka.

Konačno, posavetovala je sve kako bi trebalo da se ponašaju o ovakvim situacijama.

"Savet je da se često proverava krvni pritisak i da razgovaraju sa svojim lekarom u vezi s terapijom koju primaju. Pre svega treba vratiti unos diuretika jer naš organizam ne izbacije više toksine putem znojenja i nema širenja krvnih sudova, pa je diuretik neophodan", zaključila je dr Obradović.

MONDO/Kurir