Prema jednoj studiji ćelavi muškarci su ženama veoma privlačni i sekesepilni, ali novo istraživanje je pokazalo koliko opadanje kose zapravo može da ukaže na probleme sa srcem.

Ubrzani način života, stres, genetika, dijabetes, kao i povišeni krvni pritisak su prvi znaci koji ukazuju da možete da budete izloženi riziku od bolesti srca. Međutim, još jedan pokazatelj može da ukaže na to! U pitanju je opadanje kose, taćnije ćelavost kod muškaraca.

Stručnjaci upozoravaju da postoji velika povezanost između kardiovaskularnih bolesti i ranog gubitka kose. Jedna studija sa Univerziteta u Tokiju u kojoj je učestvovalo 37. 000 muškaraca otkrila je da 32 odsto njih izloženo riziku od dobijanja koronarne bolesti srca.

Takođe, ovom riziku su izloženi i muškarci koji pate od alopecije, čak 48 odsto njih. Profesor, Marko Rofi, direktor i doktor na kardiologiji u ženevskoj bolnici, dodao je da su klasični faktori rizika, poput dijabetesa, porodične istorije koronarne bolesti, pušenja, nezdravog načina života, visokog nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska, odgovorni su za ogromnu većinu kardiovaskularnih bolesti. Pored svih ovih uzroka, postoje i određene naznake koje mogu da ukažu na bolesti srca:

  • seksualna disfunkcija
  • apnea
  • bračni stres
  • prerađena hrana

A evo i kako da sprečite opadanje kose! Stručnjaci savetuju da ograničite unos slatkiša, soli, alkohola i nikotina ukoliko ste pušač. A umesto toga mnogo je zdravije je da unosite zeleno povrće i proteine, kao i da imate redovan san i fizičku aktivnost koja u velikoj meri pomaže u otklanjaju stresa, a koji je među vodećim uzročnicima mnogih bolesti.

(MONDO)