Trenutni naučni dokazi ne podržavaju teoriju da redovno izlaganje slatkom ukusu uopšteno, ili slatkišima bez kalorija, dovodi do pojačanog apetita i/ili konzumiranja hrane i pića zaslađenim šećerom.

Ono što su studije pokazale je da redovno izlaganje dovodi do zasićenja. Iz tog razloga, izlaganje slatkom ukusu iz dijetalnih proizvoda sa malim količinama šećera, odnosno zaslađenim niskokalorijskim zaslađivačima, može ne samo da smanji potrošnju slobodnih šećera, već može i da zadovolji želju za slatkoćom iz drugih izvora.

Niskokalorijski zaslađivači sadrže veoma malo kalorija. Jedini izuzetak je aspartam koji je „praktično“ bez kalorija, jer se u svakodnevnom životu koristi u tako malim količinama da u krajnjem proizvodu ne ostane dovoljno ni za jednu jedinu kaloriju. Ako uzmemo u obzir da niskokalorijski zaslađivači ne daju nikakvu energiju, nemoguće je da samostalno izazovu povećanje kilaže.

Nekoliko različitih studija pokazuje da se telesna težina može smanjiti konzumiranjem zaslađivača. Istraživanja su ukazala da ispitanici koji konzumiraju dijetalna pića umesto slatkih bezalkoholnih pića bogatih belim šećerom mogu da izgube težinu još efikasnije od onih koji su pili samo vodu. Takođe, brojna istraživanja pokazala su da je upotreba niskokalorijskih zaslađivača povezana sa smanjenjem želje za slatkišima.