Neprijatan zadah zbog kvarnih zuba ili određenih namirnica može svakome da pokvari dan i možda ostavi ne tako sjajan utisak na druge, pogotovo ako ste ljubitelj luka... Međutim, ne brinite. I za to postoji rešenje.

Naučnici sa Univerziteta Sičuan u Kini tvrde da su pronašli lek za neprijatan zadah, a većina ljudi ga ima u svojim kuhinjama. Detaljne analize su pokazala da probiotičke bakterije u fermentisanoj hrani poput jogurta, kiselih krastavčića i hleba od kiselog testa mogu da očiste zubni plak (naslage) odgovorne za loš zadah u ustima.

Isparljiva sumporna jedinjenja su glavni uzrok neprijatnog zadaha i javljaju se kada se bakterije koje "žive" na površini jezika prebrzo razgrađuju proteine i stvaraju višak neprijatnih hemikalija. S druge strane, probiotici su dobre bakterije koje se nalaze u telu, razgrađuju i apsorbuju hranljive materije iz hrane i štite od štetnih bakterija.

Istraživači sa Univerziteta Sičuan u Kini istražili su da li probiotici mogu da izbace proteine odgovorne za neprijatan miris kao što to čine loše bakterije.Utvrđeno je da sedam studija, koje su uključivale 278 ljudi, ispunjavaju uslove za njihovo istraživanje, a probiotici koji su razmatrani za studiju su: Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius i Veissella cibaria.

Rezultati su pokazala da se halitoza - loš zadah značajno smanjio kod onih koji su uzimali prirodne probiotike u poređenju sa onima koji su dobijali medicinski preparat.

"Probiotici mogu da otklone halitozu smanjenjem nivoa koncentracije isparljivih sumpornih jedinjenja u kratkom roku, ali nema značajnog uticaja na glavne uzroke halitoze, kao što su plak i oblaganje jezika", obajsnio je jedna od doktora ove studije, dr Li.

Pored redovnog pranja i održavanja higijene zuba i usta, važno je i da redovno odlazite na preglede kod stomatologa, ali i daizbegavate previše slatkiša i nezdravih namirnica.

(MONDO)