Vreme novogodišnjih i božićnih praznika idelano je da se okupimo sa bližnjima i zajedničke trenutke delimo uz bogatu trpezu na kojoj uglavnom obiluje bogata i masna hrana. Kada tome pridodamo i manjak fizičke aktivnosti i više odmora, naš najjači mišić u telu, srce bi moglo da bude na udaru.

O tome kako najbolje da sačuvamo srce u Novoj godini gostujući na Prva TV objasnio je kardiolog dr Nebojša Tasić.

"Dve stvari. Prvo, srce je mitski organ, što znači dok on radi mi smo živi i njega paziti i negovati. To zahteva jedan ozbiljan pristup u šta spada upravo ovakva atmosfera kao što je Nova godina i slavlja", rekao je dr Tasić i dodao da je i stres jedan od zabrinjavajućih faktora.

Doktor je takođe istako da je preduslov za sreću i dobro raspoloženje, upravo zdravlje, te je svima posavetovao kao poruku za Novu godinu da bi trebalo da provere zdravlje iako su zdravi, mladi ili stari. Podsetio je takođe koliko su preventivni pregladi veoma važni i da bi svi trebalo da posvete pažnju tome.

"Umesto da idete na magnete, skenere, da se zračite i da se stavljate u 'Rols Rojseve' od modernih mašina i čekate sutra neke pejsmejekere, mislim da je mnogo bolje da na vreme proverite svoje zdravlje", objasnio je dr Tasić.

Kako je kazao doktor, za srce i kardiovaskularni sistem veoma je važan jedan miran, stabilan život bez prevelikih oscilacija i upravo je tu izvor sreće. S druge strane, stres i ostali faktori rizika, kao što su pušenje, povišeni krvni pritisak, šećer i fizička neaktivnost najviše doprinose nastanku bolesti srca.

"Da podsetim svaki drugi čovek u Srbiji umire od infrakta i šloga i stres veoma doprinosi tome", rekao je dr Tasić i za kraj podelio opšti recept za sreću koji ujedno pomaže vašem srcu:

"Radite stvari koje volite kad god možete i budite okruženi ljudima koje volite. Ta pozitivna energija koja se puni je jako važno. Poenta je i da razmišljate o tome".

(MONDO)