Spustila se starosna granica pacijenata sa moždanim udarom. Stručnjaci upozoravaju da je najvažnije blagovremeno uočavanje simptoma i javljanje lekaru kako bi se pružila stručna pomoć.

Najmlađi pacijent u bolnici "Sveti Sava" ima 23 godine. Reč je o moždanom udaru nakon traume posle saobraćajne nezgode. Srećom, nema pridružene bolesti.

Stručnjaci mlade pacijente sa moždanim udarom dele u dve grupe.

"Jedna grupa ima bolesti koje su do sada bile karakteristične za stariju populaciju, a kako se vremena menjaju i život je brži i stresniji, hipertenzija je neretka i kod osoba sa 20 godina, obično mlade osobe ne leče te pridružene bolesti, ne leče šećernu bolest koja je u početnoj fazi, ne leče visok krvni pritisak, tako da za njih kažemo da oni imaju faktore rizika starije populacije, a toga nisu svesni, ili imaju ih, a ne leče. Sa druge strane su mladi koji imaju retke uzroke moždanog udara, njih je mnogo manje, njihov broj se u suštini ne povećava, oni ostaju na istom broju ali ovih drugih se znatno povećao broj", rekla je dr Marjana Vukićević, direktorka specijalne bolnice "Sveti Sava".

Pitanje uticaja vremenskih prilika je uvek kontroverzno, rekla je dr Vukićević.

"Kada naglo zahladi i kada imamo velike skokove temperature, i razlike između jutarnje i dnevne temperature, poveća se broj pacijenata. Ima tu nekakve logike jer naglo zahlađenje dovodi do sužavanja krvnih sudova, tako se brani naše telo, tako da dolazi do skoka krvnog pritiska za koji znamo da je jedan od najznačajnijih faktora rizika", dodala je dr Vukićević.

Trenutno u bolnici ima i kovid pacijenata, koji takođe može biti faktor rizika. U godini za nama, bolnica "Sveti Sava" zbrinula je više od 5.000 pacijenata. Dr Vukićević kađe da je prosečna starost pacijenata bila 73 godina i da su 40 odsto slučajeva činili teški moždani udari.

Kada je moždani udar u pitanju, važno je prepoznati simptome na vreme jer tada životi mogu biti sačuvani, apelovala je dr Vukićević, jer težak moždani udar dovodi do velikih oštećenja mozga, ima visoku smrtnost i ostavlja težak invaliditet.

Osnovno je među simptomima prepoznati trnjenje dela tela, izmenjeni govor, slabost ruke ili noge, nestabilan hod... Sve su to znaci na koje treba obratiti pažnju i otići kod lekara.

Govoreći o prevenciji, dr Vukićević kaže da je važno držanje visokog pritiska pod kontrolom. Tu su i bolesti srca koje dovode do aritmija i mogu uticati na funkcije mozga.

MONDO/RTS