Iako je potrošnja proizvoda za zaštitu od sunca znatno porasla tokom protekle decenije, broj novootkrivenih slučajeva raka kože se ne smanjuje.
Dermatolozi već godinama upozpravaju na opasnosti od sunčanja, a svakog leta novine su pune tekstova u kojima nas podsećaju da obavezno koristimo kreme sa visokim zaštitnim faktorom svaki put kad mrdnemo iz kuće.
Ipak, iako je potrošnja proizvoda za zaštitu od sunca znatno porasla tokom protekle decenije, broj novootkrivenih slučajeva raka kože se ne smanjuje, piše "Dejli mejl".
Da li je moguće da su nove kreme lošijeg kvaliteta?
Naučnici su utvrdili da novije linije proizvoda za sunčanje sadrže hemikalije koje u kombinaciji sa suncem dovode do oštećenja DNK. Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji pretpostavljaju da je problem u hemijskim filterima u novim kremama za sunčanje, koji iz nekog razloga izazivaju oštećenja nalik onima koje prave slobodni radikali - bore, starenje kože, i, u najgorem slučaju rak.
Što je još čudnije, iako su proizvodi namenjeni zaštiti od sunca, ta oštećenja izazivaju upravo UV zraci kada dođu u kontakt sa kožom koja je upila hemikalije.
Ali, nije problem samo u hemijskim filterima. Istraživanje sprovedeno u Švedskoj pokazalo je da se benzofenon - 3 (B-3), vrlo čest sastojak krema za sunčanje, zadržava u urinu čak i 48 sati posle nanošenja preporučene količine proizvoda. Ipak, utešno je što su količine bile male, tako da dr Brajan Difi, stručnjak u oblasti zaštite od sunca, tvrdi da ne mogu da naškode ljudima.
Dr Majkl Prager iz Britanskog udruženja kozmetologa kaže da postoji alternativa: zaštita bazirana na antioksidantima.
"Antioksidanti mogu da poprave oštećenja koja UV zraci nanose našoj DNK", kaže dr Prager.
Ipak, on upozorava da ne bi trebalo da nanosimo kreme sa visokim stepenom zaštite od sunca, već kaže da bi serumi sa antioksidantima trebalo da budu korišćeni umesto njih.
Sa druge strane, ima lekara koji tvrde da takvi serumi ne pružaju dovolju zaštitu.
Ali biće da ipak ima nešto u tim antioksidantima: studije su pokazale da bi paradajz, koji je bogat antioksidantima i likopenom, mogao da bude efikasno oružje u borbi protiv štetnih posledica sunčanja.
U Engleskoj je sprovedeno istraživanje tokom kojeg je 20 dobrovoljaca 12 nedelja uzimalo pet supenih kašika pirea od paradajza svakog dana, a kada su bili izloženi ultravioletnom zračenju pokazalo se da se njihova koža znatno bolje "brani" od oštećenja.
Dok se ne pronađe savršeno sredstvo za zaštitu od sunca, nemamo baš mnogo izbora. Moraćemo da koristimo kreme sa zaštitnim faktorom, ali izgleda da bi trebalo da paradajz bude neizostavan deo svakog letnjeg obroka. Uz to - šešir na glavu i hladovina kad god je to moguće.
(MONDO)
Ipak, iako je potrošnja proizvoda za zaštitu od sunca znatno porasla tokom protekle decenije, broj novootkrivenih slučajeva raka kože se ne smanjuje, piše "Dejli mejl".
Da li je moguće da su nove kreme lošijeg kvaliteta?
Naučnici su utvrdili da novije linije proizvoda za sunčanje sadrže hemikalije koje u kombinaciji sa suncem dovode do oštećenja DNK. Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji pretpostavljaju da je problem u hemijskim filterima u novim kremama za sunčanje, koji iz nekog razloga izazivaju oštećenja nalik onima koje prave slobodni radikali - bore, starenje kože, i, u najgorem slučaju rak.
Što je još čudnije, iako su proizvodi namenjeni zaštiti od sunca, ta oštećenja izazivaju upravo UV zraci kada dođu u kontakt sa kožom koja je upila hemikalije.
Ali, nije problem samo u hemijskim filterima. Istraživanje sprovedeno u Švedskoj pokazalo je da se benzofenon - 3 (B-3), vrlo čest sastojak krema za sunčanje, zadržava u urinu čak i 48 sati posle nanošenja preporučene količine proizvoda. Ipak, utešno je što su količine bile male, tako da dr Brajan Difi, stručnjak u oblasti zaštite od sunca, tvrdi da ne mogu da naškode ljudima.
Dr Majkl Prager iz Britanskog udruženja kozmetologa kaže da postoji alternativa: zaštita bazirana na antioksidantima.
"Antioksidanti mogu da poprave oštećenja koja UV zraci nanose našoj DNK", kaže dr Prager.
Ipak, on upozorava da ne bi trebalo da nanosimo kreme sa visokim stepenom zaštite od sunca, već kaže da bi serumi sa antioksidantima trebalo da budu korišćeni umesto njih.
Sa druge strane, ima lekara koji tvrde da takvi serumi ne pružaju dovolju zaštitu.
Ali biće da ipak ima nešto u tim antioksidantima: studije su pokazale da bi paradajz, koji je bogat antioksidantima i likopenom, mogao da bude efikasno oružje u borbi protiv štetnih posledica sunčanja.
U Engleskoj je sprovedeno istraživanje tokom kojeg je 20 dobrovoljaca 12 nedelja uzimalo pet supenih kašika pirea od paradajza svakog dana, a kada su bili izloženi ultravioletnom zračenju pokazalo se da se njihova koža znatno bolje "brani" od oštećenja.
Dok se ne pronađe savršeno sredstvo za zaštitu od sunca, nemamo baš mnogo izbora. Moraćemo da koristimo kreme sa zaštitnim faktorom, ali izgleda da bi trebalo da paradajz bude neizostavan deo svakog letnjeg obroka. Uz to - šešir na glavu i hladovina kad god je to moguće.
(MONDO)