Alkohol mnogima predstavlja jedan vid opuštanja i simbol za dobru zabavu, ali problem nastaje onda kada se u njemu pretera, pogotovo kada postane svakodnevna navika. Za to postoji stručno ime - zavisnost! A to dalje, osim mamurluka, dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema kojih osoba na početku nije ni svesna...
Postavlje se pitanje kolika ja onda idealna mera, ona koja ne predstavlja rizik po naše zdravlje. Prema rečima Saške Božić, magistra farmacije, koja je govorila za "RTS Ordinaciju", najbezbednije je da se konzumira jedno do dva alkoholna pića mesečno. To je bez rizika po zdravlje za većinu ljudi.
Ipak, mi smo poznati po dosta većoj upotrebi alkohola na mesečnom nivou, a evo na koji način on utiče na naš organizam. Kako tvrdi farmaceutkinja, Saška Božić, alkohol je jedna od retkih supstanci koja može da uđe u svaku ćeliju veoma brzo.
"Ako se unosi na prazan stomak, onda može za pet do deset minuta da prođe u sve ćelije u našem telu. Kada se alkohol unosi na prazan stomak bukvalno se resorbuje i prelazi u krvotok za pet do deset minuta. Pre alkohola bi trebalo da se pojede nešto, obrok treba da ima i masti i proteine i ugljene hidrate kako bi se usporio prelazak alkohola u krvotok", rekla je Božićeva.
Koja je vrsta alkohola najštetnija
"Pića koja su obojena više štete jer pored alkohola sadrže i dosta nečistoća i šećera", kaže Božićeva i dodaje da treba izbegavati koktele i druga obojena pića, kao i da je crno vino štetnije od belog, tačnije da teže pada jetri. Takođe, gazirana pića nisu dobar izbor uz alkohol jer onda alkohol mnogo brže prelazi u krvotok i kasnije dovodi do težeg mamurluka.
Da li određeni lekovi pomažu kod mamurluka?
Farmaceutkinja je prokomentarisala konzumiranje aktivnog uglja, zeolita i probiotika sa ciljem da se spreči ili ublaži mamurluk. Kako je rekla, u ovakvim situacijama, jedino probiotik može da pomogne jer alkohol utiče na crevnu floru. Aktivni ugalj i zeolit, kada je u pitanju mamurluk, ne mogu pomoći jer ne apsorbuju alkohol.
"Probiotik može da se koristi i pre i posle konzumiranja alkohola. Ako neko ne želi može da koristi jogurt, to je neka bolja varijanta, kao i kefir i kiseli kupus", savetovala je Božićeva.
Da li rasol pomaže?
"Naš tradicionalni lek, rasol, može da pomogne zato što je bogat elektrolitima i vitaminom C", rekla je farmaceutkinja i dodala da i đumbir može biti od pomoći protiv mučnine. Takođe, još jedan njen savet je da se pre konzumiranja alkohola uzme multivitaminski kompleks u kome bi trebalo da bude C vitamin, folna kiselina i vitamini B kompleksa.
Dan posle?
Naša farmaceutkinja je takođe savetovala kako da se ponašamo dan nakon konzumiranja alkohola:
"Doručak je najvažniji, jaja su odličan doručak zato što su bogata cisteinom, to je aminokiselina koja sprečava mučninu i povraćanje", posavetovala da se unosimo dosta vode. Pa tako, na jednu čašu alkohola. tokom konzumiranja, ali i posle, ide jedna do dve čaše vode.
(MONDO/RTS)
Zvezda pokazala Evropi da joj je mesto u plej-ofu: Kad imaš igrača koji može sve, pobede se i najbolji!
Šta čeka Zvezdu i Partizan u Evroligi? Jedan grad može da bude prekretnica sezone, tamo "večiti" idu prvo!
Stručnjak za energetiku o sankcijama NIS-u: Cene goriva bi otišle u nebesa i došlo bi do nestašice
Partizanovog igrača čeka duža pauza: Mijailović otkrio detalje o povredi košarkaša!
Željko učio igrače kako da promaše slobodno bacanje: Uzeo loptu, šutnuo i okrenuo se ka Amerikancu (video)